Een auto via private lease
Meer valkuilen dan voordelen?
U wilt graag een nieuwe wagen? Dan kunt u die natuurlijk kopen, met of zonder lening, maar ook huren via private lease. Maar wat houdt leasen voor particulieren juist in? Is die wel zo voordelig als die klinkt of zijn er valkuilen? De feiten op een rij.
Wat is een private lease?
Voor bedrijfswagens is leasen al lang heel normaal, maar sinds 2016 bestaat dit ook voor privéwagens. Dat heet dan private leasing. Intussen bieden veel autoconstructeurs en leasingmaatschappijen deze steeds populairdere huurformule aan. Het werkt eigenlijk heel simpel: u rijdt gedurende een afgesproken periode voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Na die periode levert u de wagen terug in bij de leasemaatschappij, die hem doorverkoopt op de tweedehandsmarkt.
Voordelen van private lease
Een auto huren via private lease heeft enkele voordelen.
- U rijdt met een gloednieuwe wagen.
- U weet op voorhand exact hoeveel uw voertuig u elke maand kost en hoe lang u deze kost verschuldigd bent, namelijk de overeengekomen minimumduur van uw leasecontract.
- Naast die maandelijkse huur betaalt u enkel nog de brandstof, winterbanden, eventuele boetes en af en toe een wasbeurt bij de carwash. Alle andere kosten, van verzekeringen en taksen tot pechhulp, reparaties en soms zelfs onderhoud en bandenwissels, zitten in uw contract en kunnen u niet meer overrompelen.
- U hoeft uw auto niet zelf door te verkopen, als u een nieuwe wil.
Nadelen van private lease
De voordelen klinken aantrekkelijk, maar particuliere leasing heeft ook een keerzijde.
- Wanneer u een auto least, is die niet van u. U kunt dus niet doen en laten met de wagen wat u wilt: het aantal kilometers dat u jaarlijks mag rijden is beperkt en u mag geen permanente veranderingen aanbrengen. Bovendien heeft u zelf niet veel inspraak in personaliseerbare features. Uw keuzes moeten namelijk neutraal genoeg blijven om achteraf de wagen makkelijk opnieuw te kunnen verkopen. Die frivole, koperkleurige auto met smaragdgroene dak en geavanceerde muziekinstallatie van uw dromen kunt u dus vergeten.
- Het grootste nadeel van een private lease is de financiële verplichting. U gaat een contract aan voor een bepaalde periode met de leasingmaatschappij (minimum 2 tot maximum 6 jaar) en daaraan bent u verbonden. Als u dit vroegtijdig wilt verbreken, moet u nog een flinke afkoopsom ophoesten. En dat kan een erg kostelijke affaire zijn.
- Private lease kan enkel met nieuwe wagens, die de leasemaatschappij na uw leasecontract nog goed kan doorverkopen.
- Bij een private lease moet u de wagen na afloop van het contract in goede staat afleveren. Normale slijtage wordt aanvaard, maar voor extra schade zal u zelf opdraaien. Op het einde van de leaseperiode krijgt u dus een eindafrekening, die wel eens serieus kan tegenvallen.
- Bij private lease neemt u een omniumverzekering voor de hele leasingperiode, terwijl dat niet altijd nodig is. Een omnium is immers vrij duur en hoe ouder uw wagen, hoe minder u ervoor krijgt als er ernstige schade is.
- U hoeft uw auto niet zelf door te verkopen, maar de kans bestaat wel degelijk dat u een betere prijs zou krijgen op de tweedehandsmarkt of zelfs als u de wagen zou inruilen bij een autodealer.
Conclusie: auto leasen of kopen?
Zoals er niet één ultieme auto voor iedereen bestaat, bestaat er ook niet één perfecte universele financieringsoplossing.
Een private lease is zeker het overwegen waard als u kiest voor gemak, u absoluut met een nieuwe wagen wil rijden, en u ervan overtuigd bent dat uw wagen weinig schade zal oplopen, bijvoorbeeld als u weinig kilometers maakt en een veilige garage heeft.
Toch is een autolening bij de bank in veel gevallen een betere keuze. Alles is mogelijk: nieuw, of tweedehands, in alle kleuren en met alle opties die u wenst. Net als bij leasing hoeft u niet in één keer een hoge aankoopprijs neer te tellen en u hoeft dus uw spaargeld niet op te souperen. De rente staat bovendien laag, wat het heel voordelig maakt. Daarnaast ligt het voorschot voor een lening gewoonlijk lager dan voor een leasecontract. Daarnaast blijft de rente tijdens autoleningen vast, dus ook bij een lening weet u vooraf precies wat u wanneer zal betalen. Er komen geen extra kosten bij. Hoewel u de autoverzekeringen wel zelf bekostigt, maakt het goedkope krediet bij de bank dit prijsverschil al meteen goed. U kunt overigens zelf kiezen of u een schuldsaldoverzekering aangaat.
Simuleer uw autolening
Wilt u graag meer advies over de financiering van uw auto?
Uw Crelan-agent staat voor u klaar.