Beleggen met weinig ervaring, hoe begin je eraan?
Nu de spaarrente op een historisch dieptepunt is beland, klinkt de lokroep van beleggen luider dan ooit. Er bestaan ontelbaar veel soorten: van de klassieke beleggingsvormen, zoals beleggingsfondsen, tot de alternatieve, zoals kunst, wijn, oldtimers en verzamelobjecten. Maar moet u daar dan meteen al uw geld in steken?
Alternatief beleggen
Alternatieve beleggingsvormen zijn steeds populairder en spreken vaak tot de verbeelding, vooral wanneer er op een veiling weer eens een recordbedrag werd neergeteld. Zo is street art van Banksy, JR of Miss Van vandaag soms vijftig keer meer waard dan tien jaar geleden. Andere kunst daalt dan weer in waarde. Ook bij goede wijn en zeldzame whisky zijn waardestijgingen moeilijk voorspelbaar. Maar als u een kunst-, wijn- of whiskyliefhebber bent in hart en nieren, vindt u een minder geslaagde investering misschien niet zo erg, want dan heeft u nog steeds een goed product in handen. Uw gekozen beleggingsvorm zou dan ook uw passie moeten zijn. Dat maakt beleggen persoonlijker. Andere voordelen van alternatieve beleggingsvormen zijn onder meer dat die vaak wel goed presteren in periodes waarin aandelen dat niet doen, en dat die soms spectaculaire winst met zich meebrengen.
Maar u maakt niet zomaar kans op zulke hoge winsten; u moet er de keerzijde van alternatief beleggen ook bij nemen. Zo heeft u diepgaande kennis over het object en de markt nodig én zijn deze investeringen heel kapitaalintensief. Bovendien is de markt soms minder toegankelijk (bv. kunst wordt enkel binnen bepaalde netwerken verhandeld) en is die vaak bijzonder onvoorspelbaar. Ten slotte zijn de waardestijgingen niet gegarandeerd.
Alternatief beleggen is dus erg complex en risicovol, zeker voor beginnende beleggers. Heeft u minder ervaring, tijd of kapitaal en wilt u liever minder risico lopen? Dan loont het de moeite om beleggingsfondsen te overwegen.
Professioneel beheer
Heeft u geen kennis over beleggen of heeft u er weinig ervaring mee? Geen nood. Als u deelbewijzen van een beleggingsfonds koopt, dan deelt u in de winst (of het verlies) van een professioneel beheerde fondsportefeuille, terwijl u er zelf niet naar hoeft om te kijken. Een team van specialisten met pakken ervaring beheert uw centen. Zij volgen dagelijks de financiële markten en zorgen ervoor dat de fondsportefeuille altijd up-to-date is. Zo spaart u heel wat tijd en werk uit en wordt beleggen kinderspel.
Spreiding van het risico
Een tweede troef van beleggingsfondsen is de spreiding van het risico. In een beleggingsfonds wordt het beheerde vermogen verdeeld over een ruime waaier van aandelen en/of obligaties, zodat de risico’s vakkundig worden gespreid. Dit zorgt ervoor dat de impact van individuele tegenvallers afzwakt. Op deze manier kunt u inspelen op tal van beleggingsniches, gaande van Amerikaanse, Belgische of Europese aandelen tot fondsen gespecialiseerd in groeilandenbeleggingen, hernieuwbare energie, bedrijfsobligaties en nog veel andere. Voor iedere belegger is er wat wils.
In een gemengd fonds wordt de spreiding nog verder doorgedreven en zitten er zowel aandelen als obligaties. Door de obligatiecomponent wordt het aandelenrisico verder getemperd. Er zijn verschillende risicovarianten beschikbaar. Zo kunt u via één fonds meteen in een gespreide portefeuille stappen die afgestemd is op uw specifieke doelstellingen en behoeften.
Lage instapdrempel
En last but not least hoeft u ook zeker geen miljonair te zijn om te beleggen in fondsen. Het minimum te beleggen bedrag komt in principe overeen met de inventariswaarde van één deelbewijs, wat meestal niet meer dan enkele honderden euro’s is. Kiest u voor een beleggingsplan met maandelijkse stortingen, dan kan dat bij Crelan al vanaf 25 euro. Zo kunt u met kleine bedragen beginnen aan uw beleggingsavontuur.
Meer weten over beleggen bij Crelan?
Maak kennis met het volledige aanbod.