Alles wat u moet weten over de EPC waarde als u een woning koopt
In Vlaanderen is er sinds 1 januari 2019 een nieuw energieprestatiecertificaat voor gebouwen. Dat is goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe woning of appartement. Het nieuwe EPC attest helpt u namelijk de juiste keuze te maken.
Waarom een nieuw energielabel?
De bedoeling van die aanpassing is om in Vlaanderen tegen 2050 te evolueren naar groene en zo energieneutraal mogelijke woningen. Het voordeel voor u is duidelijk: de energieprestatiecertificaten worden transparanter, zodat u een beter zicht hebt op de energieprestaties van de woning die u op het oog hebt en op de nodige werkzaamheden om de woning energiezuiniger te maken.
Wat houdt het nieuwe EPC attest (EPC+) concreet in?
Elk huis krijgt een energie-label
De belangrijkste nieuwigheid van deze nieuwe EPC is de invoering van een label. Huizen of appartementen die meer energie produceren dan ze verbruiken, krijgen een A+-label. Aan het andere uiteinde van het spectrum is een F-label voorbehouden voor woningen die het meeste energie verslinden. Zo kunt u gemakkelijker de verschillende energielabels van de huizen die u bezoekt met elkaar vergelijken en de knoop doorhakken.
EPC-norm wordt verplicht in elk zoekertje
In principe zult u in Vlaanderen vanaf 2019 geen advertenties meer zien voor huizen of appartementen te koop of te huur zonder EPC waarde. Eigenaars die het label vergeten te vermelden, riskeren een administratieve boete tot wel 5000 euro. Iedere eigenaar is dus verplicht om de EPC-resultaten bekend te maken. Vraag er zeker naar wanneer u een huis gaat bezichtigen.
Het EPC certificaat bundelt een reeks aanbevelingen en zelfs kostenramingen
De nieuwe versie van het EPC-certificaat bevat ook heel wat extra technische aanbevelingen, die bovendien veel duidelijker dan vroeger zullen worden weergegeven. Zo krijgt u een beter totaalbeeld van de werken die u zult moeten (laten) uitvoeren om de energieprestaties van uw toekomstige woning of appartement in overeenstemming te brengen met de meest recente eisen. Het bevat zelfs al een kostenraming voor deze werken.
Dankzij het EPC+ heeft u alle info om een realistisch bod te doen
Die schatting helpt u om een realistisch bod uit te brengen op het huis van uw dromen en om te onderhandelen met de verkoper. Gebruik een lage energieprestatie gerust als argument om bij de prijsonderhandelingen wat van de verkoopprijs af te krijgen.
En om de ideale woon- en renovatielening te vinden
Het is onmogelijk om vooraf te zeggen hoeveel tijd het in beslag zal nemen om de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren, maar als u van F naar A+ wil gaan, zal dat wel een aardige duit kosten. De voornaamste uitgavenposten hierbij zijn de isolatie (voornamelijk de isolatie van het dak en de kwaliteit van de beglazing), de verwarmingsketel, en het warm water. Houd daar rekening mee wanneer u een lening gaat aanvragen. De bank kan u niet alleen helpen om de woning aan te kopen, maar ook om de benodigde werken te financieren. Bespreek daarom vooraf met uw bankagent welke werken u denkt te zullen uitvoeren en op welke termijn. Zo maakt u samen een degelijk financieel plan op, wat meestal een stuk goedkoper uitkomt dan achteraf gaandeweg hier en daar een extra lening te vragen.
Nog enkele tips rond het vernieuwde energieprestatiecertificaat
- Neem uw tijd en gebruik het EPC tijdens uw huisbezoek. vergelijk de woning grondig met de technische gegevens op het EPC-certificaat dat u moet gekregen hebben. Laat u niet opjagen door verkoper of makelaar. Hoe meer haast die lijken te hebben, hoe meer tijd u best neemt om alles heel goed te bekijken.
- Gebruik al uw zintuigen. Het EPC-certificaat zegt niets over de kwaliteit van de in de woning uitgevoerde werken. Controleer wanneer u een huis gaat bezichtigen zeker altijd de staat van het dak, de muren, de dakgoten... Een dak mag nog zo goed geïsoleerd zijn, maar als het langs buiten kapot is, is de kans groot dat u toch nog voor onaangename verrassingen komt te staan. Hetzelfde geldt voor problemen met vocht, de luchtkwaliteit of kapotte installaties. Ze hebben dus geen rechtstreekse gevolgen voor het EPC-resultaat. Dat wil zeggen dat een goed geïsoleerd huis een goed EPC-attest kan krijgen, maar toch last kan hebben van vocht. Het verwijderen van vocht kan duur zijn.
- Ondanks de wet van vraag en aanbod kunnen we niet genoeg aanraden om bij de aankoop van een nieuwe woning niet over één nacht ijs te gaan. Neem geen overhaaste beslissingen en ga uw droomhuis nog een keertje meer bezichtigen samen met familie of vaklui. Een bezoekje samen met een architect, aannemer en - waarom ook niet - EPC-expert is nooit verloren. Bestudeer ieder detail, stel alle vragen die u te binnen schieten.
- Ga van tevoren ook na op welke premies u allemaal recht hebt in de streek waarin uw droomhuis staat. Misschien staan u wel aangename opportuniteiten te wachten en kunt u de werken die nodig zijn om uw huis comfortabeler en vooral zuiniger te maken, sneller aanvatten.
- Heeft u inmiddels een huis gekocht en gaat u werken uitvoeren? Documenteer uw verbouwingen en ingrepen grondig. Het EPC-certificaat blijft tien jaar geldig op voorwaarde dat er geen grote veranderingen worden aangebracht in de energiekenmerken van het huis (ramen/deuren, verwarmingsketel, isolatie...). Het actualiseren van het EPC gaat gemakkelijker als u kunt oplijsten wat u allemaal heeft ondernomen om uw woning energiezuiniger te maken, met bewijsstukken (certificaten, facturen met voldoende detail, …).
Het energielabel in andere gewesten
In Wallonië en Brussel blijven de veranderingen qua energielabel eerder bescheiden.
In Wallonië is het EPC-certificaat (het certificat PEB genoemd) verplicht voor iedere te koop of te huur aangeboden woning. Het EPC moet vermeld worden in iedere advertentie. Het certificaat moet ook vóór het ondertekenen van de koop- of huurovereenkomst worden overhandigd aan de koper of huurder. Overtredingen worden bestraft met administratieve boetes. Is er geen EPC-certificaat, dan krijgt de verkoper een boete van 1000 euro. Wordt de score niet vermeld in de advertenties over het huis of wordt ze niet doorgegeven, dan bedraagt de boete 500 euro.
Een gelijkaardige wetgeving zien we in Brussel. Iedere te koop of te huur aangeboden woning van meer dan 18 vierkante meter en ieder kantoorgebouw van meer dan 500 vierkante meter moet een EPC-certificaat kunnen voorleggen. Net als in de andere gewesten blijft ook hier het EPC-certificaat 10 jaar geldig.
Sinds kort kunnen Brusselaars het EPC ook online raadplegen. Iedereen kan er dus gemakkelijk en snel de energieprestatie van het huis van zijn of haar dromen opzoeken. Dat kan op deze website. Voorlopig zijn hier enkel de certificaten terug te vinden van woningen waarvan de eerste stedenbouwkundige aanvraag werd ingediend vóór 2 juli 2008. De andere volgen in de loop van 2019, aldus Leefmilieu Brussel.
Uw eigen EPC waarde berekenen?
Dat kan helaas niet. U kunt een EPC-attest laten maken door verschillende experts. Pas op: er is geen vaste prijs bepaald, dus meerdere offertes opvragen is het devies. Kijk bijvoorbeeld eerst op de website kadaster.be.
Meer weten over het EPC?
Vragen over het verkopen van uw woning? Van plan om een nieuwe woning te zoeken, of zelfs al een droomwoning op het oog? Contacteer een Crelan agent in uw buurt!