Zakgeld voor uw kinderen? Zeker!
Jong geleerd is oud gedaan. En dat geldt zeker voor het omgaan met geld. Zakgeld zorgt ervoor dat uw oogappels de waarde van geld goed leren kennen. Met onderstaande tips begeleidt u uw kind bij het beheren van zijn of haar budget.
Op welke leeftijd: 9 tot 99?
Wacht u met zakgeld tot zoon- of dochterlief ernaar vraagt? Dat is één tactiek. Maar zakgeld is vooral een goed idee van zodra uw kind de waarde van geld kan inschatten. Te jonge kinderen beschouwen geld nog als speelgoed. Elk kind is anders: u beslist wanneer u begint.
Goede afspraken maken het verschil
Ruzie over zakgeld vermijden? Dan doet u er goed aan om afspraken te maken. Spreek een concreet bedrag af, een termijn (wekelijks of maandelijks) en maak ook afspraken waarvoor het zakgeld gebruikt mag worden: snoep, kleren, speelgoed, gsm … Is er een spaardoel? Iets waar uw kind al lang naar uitkijkt? Reken uit hoelang het voor iets moet sparen.
Zondag, zakgelddag
Spreek een vast moment af waarop u zakgeld uitdeelt. Zondag is bijvoorbeeld een goede dag. Op dat moment zijn de meeste winkels gesloten en denkt uw kind langer na over hoe het zijn of haar centen besteedt. Oudere kinderen kunt u ook maandelijks zakgeld geven: zo leren ze niet al hun geld onmiddellijk uit te geven. Wees daarbij wel consequent en houd u aan een vast bedrag: op = op.
Zakgeld is geen loon
Laat u uw kind klusjes uitvoeren voor een extra centje? Dat mag wel eens, maar doe het niet te veel en doe het bewust. Anders loopt u het risico dat ze nooit meer spontaan klusjes of taakjes in huis willen doen. Zakgeld hoeven kinderen in principe niet te verdienen. Gebruik het ook niet om te belonen of te straffen.
Geld beheren moeten ze leren
Leg uw kind eens uit hoeveel uur u moet werken voor de prijs van een gsm-abonnement. Moedig het aan om een deel van zijn spaarcenten opzij te zetten. Maar laat het ook wat vrij. Alles verbieden heeft geen zin: laat uw kind fouten maken. Hou gewoon een oogje in het zeil zodat zoon- of dochterlief het geld op termijn zinvol besteedt.
12 jaar? Tijd voor een zichtrekening
Hebt u het gevoel dat uw kind zijn geld goed kan beheren? Dan wordt het tijd voor een eigen zichtrekening! Zo kunnen ze zelf geld afhalen, maar blijft u als ouder wel de limiet bepalen voor aankopen en afhalingen.