Opgelet voor phishing met ‘geldezels’
Hoe werkt phishing via geldezels?
Criminelen die geld stelen via de digitale kanalen plaatsen dat niet onmiddellijk op hun eigen rekening. Ze gebruiken een geldezel om het geld door te sluizen.
Ze doen hiervoor slachtoffers - vooral jongeren - een voorstel om snel geld te verdienen. Tegen een royale vergoeding hoef je enkel je bankkaart en pincode uit te lenen. Maar de realiteit is dat de rekening die verbonden is aan de bankkaart wordt gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Met de bankkaart van de jongere wordt het geld cash afgehaald of gebruikt om te betalen in winkels. Door de rekening en de kaart van een geldezel te gebruiken, wissen de criminelen elk spoor naar zichzelf.
Oplichters benaderen jongeren via sociale media (Instagram en WhatsApp), maar ook in uitgaansbuurten, aan het station en in de buurt van scholen.
Om even de bankrekening uit te ‘lenen’ denkt de jongere snel en gemakkelijk een centje te verdienen, maar de beloofde vergoeding komt er niet.
Geldezels krijgen de politie aan de deur want zij zijn strafbaar en kunnen vervolgd worden.
Niet alleen jongeren zijn vatbaar, maar ook mensen die het financieel moeilijk hebben en/of op een makkelijke manier aan geld willen geraken.
Opgelet: voorstellen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Blijf altijd alert en trap niet in de val.
Hoe voorkom je het?
Ga niet in op de vraag als iemand je voorstelt om snel geld te verdienen.
- Leen nooit je bankrekening, bankkaart en pincode uit.
- Praat hierover met uw kinderen.
- Rapporteer accounts op sociale media die snel en gemakkelijk geld beloven aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting.