Is het echt nuttig om uw kind zakgeld te geven?

3 minuten leestijd

Waarom zakgeld geven?

Zelfs als uw kind alles heeft wat hij of zij verlangt, is zakgeld een uitgelezen kans om al op jonge leeftijd het nut van geld te ontdekken. Het is een uitstekende manier om uw kind de waarde van dingen te leren en om met een budget om te gaan. 

En u geeft uw kind een zekere autonomie en vrijheid. Het leert eigen keuzes maken op basis van wat hij of zij heeft. Van een paar snoepjes in het begin tot de allernieuwste smartphone ... dankzij hun zakgeld begrijpen kinderen al snel dat ze moeten sparen om een grotere aankoop te kunnen betalen.

Voor tieners heeft zakgeld ook een sociale dimensie. Het biedt hen de mogelijkheid om deel te nemen aan uitstapjes met vrienden, verjaardagsfeestjes en zelfs hun eerste avonturen zonder hun ouders ... Kortom, het is een steuntje in de rug op weg naar zelfstandigheid.

Kindergeld

Hoe geven kinderen hun zakgeld uit?

Volgens een enquête van Wikifin, het programma voor financiële opvoeding van de FSMA (de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten), gebruiken de meeste kinderen hun zakgeld voor vrijetijdsbesteding en kleine zoetigheden zoals snacks, snoep, lunches op school of op kot. Natuurlijk is elk kind anders. Het is dus aan u, de ouder, om samen met uw kind te beslissen hoe het zijn zakgeld kan en mag gebruiken. Neem de tijd om het samen te bespreken en stel duidelijke regels op.

Citaat

"Als ouders begonnen we onze dochter Jenna zakgeld te geven toen ze 8 was. We legden het verschil uit tussen wat ze wilde en wat ze nodig had. In het begin gebruikte ze haar geld voor kleine dingen, maar geleidelijk aan leerde ze sparen voor grotere aankopen. Toen ze 10 jaar was, besloot Jenna te sparen voor een degelijke koptelefoon. Ze vergeleek prijzen, wachtte op de uitverkoop en slaagde erin om de koptelefoon met haar spaargeld te kopen. Deze ervaring leerde haar de waarde van geld en het belang van planning. Vandaag is ze er als 11-jarige trots op dat ze haar budget zelfstandig beheert. We zijn blij om te zien hoe verantwoordelijk ze is geworden."

Laila en Julien, ouders van Jenna (11)

Hoeveel zakgeld geeft u en op welke leeftijd?

Het bedrag van het zakgeld en hoe vaak u zakgeld geeft, hangt af van een aantal factoren: uw budget, de leeftijd van uw kind en de uitgaven waarvoor het zakgeld dient. Hier zijn een paar tips om u op weg te helpen.

  • Voor een kleuter is geld een spel als alle andere. Maak gebruik van dit speelse aspect om ze verschillende munten te geven en de waarde van elke munt uit te leggen. Zo leren ze de munten herkennen, optellen en begrijpen waarvoor ze worden gebruikt.
  • Al op de basisschool leert uw kind lezen en tellen en begrijpt het dat geld een ruilmiddel is. Dat is de ideale leeftijd om ze zakgeld te geven. Een klein bedrag is genoeg om hen te laten wennen aan het beheer van hun minibudget, bijvoorbeeld 5 euro per week. Laat uw kind zijn eigen keuzes maken – traktaties of een boek kopen – en met zijn eigen geld betalen.
  • Op de middelbare school wordt het zakgeld maandelijks. De bedragen groeien ook: tussen 10 en 100 euro per maand volgens Wikifin. Als dat nog niet is gebeurd, is dit ook een goed moment om een bankrekening voor uw kind te openen. Meestal zijn zichtrekeningen voor jongeren trouwens gratis. Het is een goede manier om uw kind te laten kennismaken met digitaal geldbeheer en het een verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. En om te leren sparen natuurlijk.

U merkt het, uw kind zakgeld geven, gaat over meer dan alleen maar geld. Het is een uitgelezen kans om ze te leren om 

  • keuzes te maken,
  • een budget te beheren,
  • de gestelde grenzen na te leven,
  • zelfstandiger te worden,
  • te sparen.

Het belangrijkste is om duidelijke regels op te stellen, ze een bedrag te geven dat bij hun leeftijd past en ze regelmatig te coachen. U zult zien dat deze kleine lessen later heel goed van pas zullen komen.

Is uw kind klaar voor zijn of haar eerste bankrekening? Ontdek alle voordelen van de zichtrekening voor jongeren van Crelan. En bovendien: het is gratis tot en met 24 jaar.
Bron: Wikifin
 

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.