Uw kind krijgt zakgeld? Natuurlijk, maar… hoeveel? Hoe vaak? En hoe gaat u ermee om?

5 minuten leestijd

Mama, krijg ik een wafel? Lea nodigt me uit voor haar verjaardagsfeestje, cool hé? Mag ik gaan? En ga je mee een cadeautje kopen? Alsjeblieft? Papa, mijn koptelefoon is kapot, kopen we een nieuwe? Please? Allemaal vragen waar uw spruit wel eens wakker van ligt. Zakgeld is dan de ideale oplossing om stress en discussies te vermijden. Voor u is het vooral een geweldige manier om uw kind verstandig met geld te leren omgaan, verantwoordelijkheid te leren nemen en het op weg te zetten naar zelfstandigheid. Niet overtuigd? Ontdek in dit artikel de didactische voordelen van zakgeld. En hoeveel dat kan/mag zijn op welke leeftijd, in welk tempo en hoe het goed kan worden beheerd. 

Zakgeld: een waardevol didactisch hulpmiddel

Uw oogappeltjes wat geld toevertrouwen en ze zelf laten beslissen wat ze ermee doen (afhankelijk uiteraard van hun leeftijd en onder uw toezicht), zal hen sneller de waarde van geld bijbrengen en ze leren er verantwoordelijkheid in op te nemen. Door hen vertrouwen te geven, helpt u ze ook zelfvertrouwen te krijgen, eigen keuzes te maken en ervaring op te doen. Van een paar snoepjes in het begin tot de allernieuwste smartphone... via hun zakgeld begrijpen kinderen al snel dat ze moeten sparen om een grotere aankoop te kunnen betalen.

En vergeten we ook niet de sociale dimensie van zakgeld wanneer ze wat ouder zijn: uitstapjes met vrienden, verjaardagscadeaus en zelfs de eerste vakantietrip zonder ouders, dankzij zakgeld kunnen ze het allemaal beleven. Een mooi duwtje in de rug op de weg naar onafhankelijkheid.

Hoeveel zakgeld geeft u en op welke leeftijd?

Het bedrag van het zakgeld en hoe vaak u zakgeld geeft, hangt af van een aantal factoren: uw budget, de leeftijd van uw kind(eren) en waarvoor het zakgeld moet dienen. Deze tabel zet u op het goede spoor.

Leeftijd

Wekelijks bedrag

Tips

5-7 jaar

1 tot 2 euro

Begin met een klein bedrag om uw kind de basisprincipes bij te brengen.

8-10 jaar

2 tot 5 euro

Verhoog dit bedrag beetje bij beetje op basis van uw budget en de maturiteit van uw kind.

11-13 jaar

5 tot 10 euro

Overweeg hogere bedragen als uw kind toont er verantwoordelijk mee om te kunnen gaan en aan sparen denkt. Vanaf deze leeftijd is het beter om het zakgeld op een zichtrekening te storten om uw kind vertrouwd te maken met digitale betalingen. 

14-17 jaar

10 tot 20 euro

Geef uw kind meer vrijheid, maar zorg er wel voor dat uw kind blijft sparen en grotere aankopen plant.

Hoe vaak geeft u zakgeld?

Jonge kinderen krijgen hun zakgeld meestal per week, in cash.

Vanaf de middelbare school wordt het zakgeld maandelijks gestort en variëren de bedragen volgens WikiFin tussen 10 en 100 euro per maand (WikiFin is het financiële educatieprogramma van de FSMA, de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Als dat intussen niet al is gebeurd, is het ook het moment om een bankrekening te openen voor uw kind. Zichtrekeningen voor jongeren zijn trouwens meestal gratis. De meeste jongerenrekeningen werken met een kaart en een bankapp: een goede manier voor u om samen met uw kind de eerste stappen te zetten in digitaal geldbeheer, maar ook om zijn of haar uitgaven en spaargedrag op te volgen, aangezien u de controle behoudt zolang het minderjarig is.

Hoe kunt u uw kind helpen zijn zakgeld te beheren?

Via het zakgeld hebt u een geweldige mogelijkheid om uw kind te leren budgetteren, te sparen om iets te kopen en op een bewuste manier keuzes te maken om iets uit te geven, de prijzen te vergelijken, te wachten op promo’s en te leren oordelen wat nodig of eigenlijk overbodig is. Hier zijn enkele tips om ze te helpen.

  • Stel duidelijke regels en doelstellingen op. Bepaal wanneer en hoe vaak u uw kind zakgeld gaat geven: eenmaal per week of per maand. Geef aan welke uitgaven het mag/moet doen en in welke verhouding. Moedig hem of haar aan te besparen door doelen te geven: sparen voor een specifieke aankoop, voor een uitstapje (concertticket, pretpark...) of gewoon voor later (eerste auto, eerste woning...).
  • Speel in op het pedagogische aspect van zakgeld
    Leer uw kind zijn zakgeld in tweeën te splitsen: een deel voor dagelijkse uitgaven, een ander deel om te sparen. Vertel het wat de gevolgen zijn van te impulsieve aankopen (aankoop van prullaria, voor een te hoge prijs...) en de voordelen van het sparen op langere termijn (kapitaalopbouw, rente op het gespaarde geld, vrijheid van handelen...).
  • Betrek uw kind in uw financiële beslissingen
    Vertel het over de grote aankopen die u overweegt en vraag het hoe hij of zij dat zou betalen met zijn of haar zakgeld. Zet het aan om keuzes te maken op basis van het geld waarover hij of zij beschikt en om u uit te leggen waar het dat geld aan heeft uitgegeven.

Praktische tips om aan de slag te gaan

  • Begin vroeg met zakgeld te geven aan uw zoon/dochter. 
    Start ermee op jonge leeftijd, zodat u uw kind geleidelijk aan de waarde van de dingen kunt leren en het al heel vroeg goede gewoontes kunt laten aannemen voor het omgaan met geld.
  • Blijf consequent 
    Wijk niet af van de regels en beperkingen die u hebt opgesteld: zo vermijdt u verwarring en zal uw kind al heel snel door hebben dat als het geld op is, het ook echt op is. Geef het niet de indruk dat het gemakkelijk is om extra geld te vragen of om u bij te laten passen voor een aankoop, terwijl hij of zij daarvoor zelf het geld niet heeft. Laat het nadenken en zelf op zoek gaan naar de oplossing (sparen, klusjes doen...).
  • Beloon hen als ze het goed doen
    Feliciteer uw kinderen als ze hun zakgeld goed beheren, geef ze een kleine beloning wanneer ze een doel bereiken.

En tot slot…

Zakgeld is het ideale middel om kinderen de waarde van geld te leren, ze te leren met geld om te gaan en hun eerste financiële beslissingen te nemen.  Wat zakgeld aan uw kinderen geven, afhankelijk van hun leeftijd, met duidelijk vastgelegde regels en doelen en de besteding ervan actief opvolgen, biedt u als ouder de mogelijkheid om ze verantwoordelijkheid en zelfstandigheid aan te leren en op een goede manier hun geld te besteden. Het zal ze later bijzonder goed van pas komen.

Zakgeld storten op een gratis zichtrekening?

Als uw kind ouder is dan 10 jaar, is het misschien handig om zijn of haar zakgeld op een zichtrekening met betaalkaart te storten. Cash geld neemt men immers niet overal nog graag aan. De meeste zichtrekeningen voor jongeren zijn gratis en gekoppeld aan een handige  mobiele bankapp waarmee u de uitgaven en het saldo kunt opvolgen. Als ouder blijft u immers de beheerder van de rekening en het geld van uw kind tot het 18 is.

Is uw kind klaar voor zijn of haar eerste bankrekening? Ontdek alle voordelen van de zichtrekening voor jongeren van Crelan. Ze is gratis tot en met 24 jaar.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.