Vanaf welke leeftijd heeft mijn kind een bankkaart nodig?

4 minuten leestijd

Winkels, openbaar vervoer, fastfoodrestaurants... Digitale betalingen raken helemaal ingeburgerd, ze vervangen meer en meer contant geld. Met een kaart betalen is veiliger en sneller dan met cash. Een logische keuze dus. Voor ouders is dit soort betalingen een no-brainer, maar hoe zit het met kinderen? Op welke leeftijd moeten ze een bankkaart krijgen? En voor welke aankopen? Doe de test en lees ons praktisch advies voor een veilig, verantwoord gebruik. 

Waarom gaat het middelbaar gepaard met een bankkaart?

Vaak is het secundair onderwijs het moment waarop jongeren en hun ouders beseffen hoe handig een bankkaart kan zijn. Vandaag de dag verbieden de meeste scholen cash. Om evidente redenen: het risico op verlies of diefstal beperken, de rekeningen gemakkelijker beheren en de veiligheid van hun personeel, infrastructuur en leerlingen garanderen. Maar scholen staan niet alleen: 

  • Maaltijden en snacks: schoolrefters, verkoopautomaten, broodjeszaken en fastfoodrestaurants geven tegenwoordig de voorkeur aan kaartbetalingen.
  • Openbaar vervoer: wie geen abonnement heeft, koopt met zijn bankkaart heel eenvoudig een bus- of treinkaartje.
  • Kleine aankopen: uw kind betaalt zijn schoolspullen of een naschools tussendoortje snel en veilig met een bankkaart. En u kunt heel makkelijk zien hoeveel een bepaald artikel gekost heeft.
  • Noodgevallen: dankzij zijn bankkaart kan uw kind altijd aan geld komen in geval van nood of onvoorziene omstandigheden.

Wat zijn de voordelen van een bankkaart voor tieners?

Onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid

  • Meer vrijheid: als ze naar de middelbare school gaan, worden kinderen onafhankelijker. Ze leggen de weg tussen huis en school vaak alleen af, vervangen af en toe de kantine door een snack of een snelle hap en gaan verantwoordelijker om met hun uitgaven.
  • Beter beheer van zakgeld: met een bankkaart kunnen jongeren hun zakgeld beter beheren, ze leren met een budget werken en zien wat ze daadwerkelijk uitgeven.

Veiligheid

  • Minder cash: het kan gevaarlijk zijn om (te veel) contant geld op zak te hebben. Met een bankkaart is dit risico beperkt en hebt u altijd geld bij de hand, zonder de risico's van cash.
  • Uitgavenlimieten: als ouder kunt u zelf – via de app voor mobiel bankieren –  de limieten voor de kaart van uw kind instellen. Zo vermijdt u dat ze meer uitgeven dan er is afgesproken.

Financiële opvoeding 

  • Doordacht omgaan met geld: een bankkaart geeft kinderen de kans om vertrouwd te raken met financiële transacties en leren ze hoe ze regelmatig hun saldo moeten controleren, begrijpen ze wat transactiekosten zijn en zien ze het belang van sparen in.
  • Online shoppen: in de digitale wereld van vandaag zijn online aankopen normaal en soms zelfs de norm. Het is dus het beste om jongeren te leren hoe ze verantwoord en veilig online kunnen shoppen met een bankkaart.
    Tip: als uw kind nog heel jong is, kunt u zelf – via de app voor mobiel bankieren – de functie ‘online betalingen’ uitschakelen. Zo voorkomt u dat hij of zij ondoordachte aankopen doet via internet.

Een bankkaart gebruiken: praktisch advies

Stel duidelijke regels op

  • Uitgavenlimieten: stel samen met uw kind een maandelijkse of wekelijkse uitgavenlimiet in om te voorkomen dat hij of zij te veel uitgeeft, maar ook om het zekere voor het onzekere te nemen.
  • Kostenbeheer: leg uw kind uit dat er kosten kunnen zijn verbonden aan bepaalde transacties, zoals geld opnemen uit geldautomaten in het buitenland.

Begeleid uw kind en controleer regelmatig zijn of haar transacties

  • Regelmatige opvolging: controleer regelmatig samen met uw kind de rekeninguittreksels of, via uw bankapp, de transacties die hij of zij heeft gedaan. Zo krijgt u een algemeen beeld van wat hij of zij uitgeeft en waaraan.
  • Beheerscoaching: gebruik de bankkaart als een leermiddel om uw kind advies te geven over hoe het met geld moet omgaan, over het belang van sparen en hoe het op grote uitgaven kan anticiperen.

U begrijpt het al, zodra uw kind naar de middelbare school gaat, komt een bankkaart (of debetkaart) heel goed van pas. En voor u is het een hulpmiddel van onschatbare waarde om uw kind meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid te geven en tegelijkertijd zijn veiligheid te garanderen. Door duidelijke regels te stellen en ze te coachen, kunt u als ouder uw kind helpen om verstandig met geld om te gaan.

Maakt uw kind binnenkort de overstap naar het secundair? Vraag nu een zichtrekening met bankkaart aan.

De overgang van de  lagere school naar het middelbaar is een grote verandering voor uw kind: nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe leerkrachten, nieuwe organisatie... Maar ook voor u. Door u ruim van tevoren rustig op deze belangrijke stap voor te bereiden, kunt u de stress die deze stap onvermijdelijk met zich meebrengt, beperken. Het openen van een zichtrekening met bankkaart maakt – als u dit nog niet hebt gedaan – deel uit van de essentiële voorbereidingen. Nu kunt u beginnen met uw kind uit te leggen hoe alles werkt. Een rekening openen is helemaal gratis en u behoudt de controle over de rekening tot uw kind 18 wordt.

Is uw kind klaar voor zijn of haar eerste bankrekening? Ontdek alle voordelen van de zichtrekening voor jongeren van Crelan. En bovendien: het is gratis tot en met 24 jaar.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.