Een zichtrekening: waardevol om uw kind te leren omgaan met geld

3 minuten leestijd

Jongeren weten te weinig over geld en daardoor kunnen ze makkelijker financieel in de knoei geraken. Er is namelijk een sterk verband tussen iemands kennis over geldzaken, zijn of haar betrokkenheid bij het beheer van inkomsten en uitgaven en eventuele geldproblemen, aldus Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Het is dus van het grootste belang dat kinderen van jongs af aan bewust worden gemaakt van financiële kwesties zodat ze – eens ze volwassen zijn – hun geld op een goede manier kunnen beheren. Een zichtrekening leren gebruiken, is een eerste stap in de goede richting. Hoe kunt u uw kind de basis voor een goed financieel beheer bijbrengen? En waarom is dat nodig? Ontdek het in dit artikel.

Waarom een zichtrekening openen voor uw kind?

  • Om uw kind te leren hoe het geld moet beheren
    Met een zichtrekening beschikt uw spruit over een concreet hulpmiddel om geld te leren beheren. Uw zoon of dochter ontdekt zo hoe je geld moet overmaken of opnemen, hoe je met het beschikbare bedrag omgaat en hoe je een deel van het geld kunt sparen. Uw kind begrijpt dus dat het moet nadenken voordat het geld uitgeeft en dat het moet spenderen op basis van wat het op zak heeft.
  • Om uw kind verantwoordelijkheidsgevoel aan te leren
    Met een eigen rekening zal uw kind zich meer verantwoordelijk voelen voor zijn eigen geld. Het wordt zich ervan bewust dat geld niet zomaar op de rug groeit en dat het slimme keuzes moet maken als het geld wil sparen of uitgeven.
  • Om thuis de reflex van het sparen te stimuleren
    Door een spaarrekening aan de zichtrekening van uw zoon of dochter te koppelen, kunt u hem of haar ineens aanmoedigen om een deel van het zakgeld opzij te zetten. Zo verankert u in uw kind de zeer goede gewoonte van sparen die later zeer van pas zal komen in het volwassen leven..

De basis van een goed beheer dankzij de zichtrekening

  • Neem uw kind mee als u een rekening opent 
    Betrek uw zoon of dochter erbij als u voor hem of haar een rekening opent. Neem uw kind mee naar de bank en leg uit welke stappen jullie moeten volgen. Het zal dan met eigen ogen kunnen zien hoe dat in zijn werk gaat en zo al een beetje meekrijgen hoe een bank werkt.
  • Stel concrete doelen
    Moedig uw kind aan om te sparen door concrete doelen voorop te stellen: sparen voor een nieuw spel of een uitstapje (bioscoopticket, pretpark ...). Bespreek hoeveel het moet sparen en de manier waarop het dat bedrag kan bijeenkrijgen door regelmatig wat geld van de zichtrekening op de spaarrekening over te schrijven.
  • Leer uw kind zijn rekening in de gaten te houden 
    Leer het om regelmatig het saldo van zijn rekening en de rekeninguittreksels te controleren. Op deze manier krijgt uw kind inzicht in zijn of haar consumptiegewoonten en zal het verstandige(re) keuzes maken.
  • Maak gebruik van digitaal bankieren 
    Laat uw kind zien hoe digitaal bankieren werkt en hoe u uw rekening online kunt beheren door de uitgevoerde verrichtingen direct te bekijken. Een waardevolle troef om zijn of haar financiën helemaal zelfstandig op te volgen, en nog veel meer. In het licht van de ‘technologisering’ van de huidige samenleving is uw kind maar beter op zijn gemak in de digitale wereld.
  • Stel duidelijke regels op voor spaargeld en uitgaven 
    Het is belangrijk om het spaargeld en de uitgaven van uw kind mee op te volgen. Moedig het bijvoorbeeld aan om 50 % van het zakgeld op zijn zichtrekening te houden, 30 % op een spaarrekening te storten en de resterende 20 % te gebruiken zoals het hem of haar uitkomt. Zo leert uw kind om een goed evenwicht tussen uitgeven en sparen te vinden.

Zijn deze argumenten overtuigend genoeg om u het belang te doen inzien van een zichtrekening waarmee u uw kind de waarde van geld kunt bijbrengen en hoe een budget te beheren, of niet? Geef uw kind een duwtje in de rug zodat het geld op een verantwoorde manier leert gebruiken, bankdiensten leert ontdekken en goede gewoontes aanneemt door regelmatig te sparen, zelfs al zijn het maar kleine bedragen. Door met en voor hem of haar een zichtrekening te openen en uw kind bij zijn eerste stapjes als beheerder te helpen – online of in een agentschap – geeft u het de nodige kennis en vaardigheden mee om op volwassen leeftijd financiële zelfstandigheid en een goed evenwicht tussen inkomsten en uitgaven te garanderen.

Is uw kind klaar voor zijn of haar eerste bankrekening? Ontdek alle voordelen van de zichtrekening voor jongeren van Crelan. Ze is gratis tot en met 24 jaar.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.