Beleggen in technologie: doen of niet?

4 minuten leestijd

Het hoopvolle nieuws over een efficiënt coronavaccin heeft de aandelen van de ‘thuisblijfeconomie’ misschien een knauw gegeven, maar toch blijft beleggen in technologie de beurs domineren. De vijf FAANG-reuzen — Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google — vertegenwoordigen samen ondertussen al meer dan 30 procent van de totale waarde van de 500 grootste Amerikaanse aandelen. Tesla zag zijn waarde zelfs verviervoudigen tijdens dit coronajaar. Bij veel beleggers kriebelt het om alsnog op de technologietrein te springen. Is dat een goed idee?

Er is weinig twijfel: technologie en internet zullen nog groeien en nog belangrijker worden. Corona heeft die groeitrend nog een extra impuls gegeven. Zelfs de wat conservatieve Belg is massaal online gaan kopen. Tot meerdere eer en groei voor Microsoft, Amazon, Zalando, Bol.com (Ahold Delhaize); u kent de namen. Toch is het geen goede zet om daar plots veel geld op in te zetten. En al helemaal niet om dat met de hele portefeuille te doen.

In het verleden is al vaak gebleken dat beleggingen in sectoren die door iedereen als ‘de toekomst’ worden beschouwd, niet per se een goed rendement opleveren. De opkomst van de radio, de auto, vliegtuigreizen of recenter zonne-energie of windmolens: op hun best leverden ze winsten op voor beleggers als die op het goede moment kochten en weer verkochten. Maar de meeste beleggers hebben er hun vingers aan verbrand of bleven achter met een teleurstellend rendement. Terwijl de vraag naar die nieuwe producten soms decennialang bleef toenemen. Een uitvinding of product kan de wereld veranderen en tegelijkertijd een slechte belegging zijn.

From hero to zero

Neem nu de opkomst van de spoorwegen in de VS. Rond 1900 waren spoorwegmaatschappijen goed voor 63 procent van de beurs. Toch waren het vaak heel slechte beleggingen met bedrijven die veel moesten investeren. Vanaf 1926 werd het wegtransport een concurrent en vanaf 1934 maakte de luchtvaart de trein het leven zuur. In 1970 beleefde de VS met het failliet van een spoorwegmaatschappij de grootste faling in het land ooit. Hoewel de auto en het vliegtuig meer dan ooit groeiden, viel de rendementen van de autoconstructeurs of luchtvaart óók vaak tegen. En uitgerekend toen de spoorwegmaatschappijen helemaal weggespeeld leken, begonnen ze wel iets op te leveren voor de aandeelhouders. Reden: de spoorwegen rationaliseerden en wonnen enorm aan productiviteit. Tegelijk was de waardering van de ‘spoorwegaandelen’ heel diep teruggevallen.

De moraal van het verhaal: als een sector of bedrijf beter doet dan de verwachtingen (die in de prijs van het aandeel zijn weerspiegeld) zullen de aandelen een goed rendement opleveren. Beleggen heeft alles te maken met verwachtingen. En bij producten of trends waarvan iedereen verwacht dat ze ons leven ingrijpend zullen veranderen, liggen die verwachtingen vaak te hoog. Omgekeerd – sectoren die helemaal passé lijken kunnen veel waar voor hun geld bieden, net omdat de verwachtingen zo laag liggen en makkelijk te overtreffen zijn.

Beleggen in technologie: duur Apple 

Enkele jaren geleden geloofden beleggers dat het groeiverhaal van Apple voorbij was. Het aandeel kon toen gekocht worden voor niet veel meer dan tien keer de winst. Maar Apple groeide toch verder en vandaag kost het aandeel meer dan dertig keer de winst. Voor de bestaande aandeelhouders een goede zaak, maar vanaf nu wordt het veel moeilijker om even goed te doen met het aandeel. Als de resultaten tegenvallen, loopt de huidige dure waardering gevaar.

Hier speelt ook de wet van de grote getallen. Apple of andere techreuzen zijn heel groot geworden. Dat maakt het veel moeilijker om de winst nog te verveelvoudigen zoals ze in het verleden wel jarenlang hebben gekund.

En er speelt nog een ander fenomeen. Als we kijken naar de top 10 van grootste bedrijven op de beurs, dan valt om de vijf jaar de helft van die bedrijven weg uit de top tien om plaats te maken voor nieuwe succesondernemingen. In 1964 bleef een gemiddeld bedrijf uit de S&P500 er 33 jaar van deel uitmaken. In 2016 was dat nog 24 jaar en tegen het huidige tempo zal ongeveer de helft van de S&P500 bedrijven binnen tien jaar uit de index van grootste ondernemingen verdwijnen. AIG, Wells Fargo, Philip Morris, Nokia… in een nog niet zo ver verleden waren ze onaantastbaar — de Amazon en Apple van hun tijd. Ongetwijfeld zullen enkele van de huidige hoogvliegers op middellange termijn hetzelfde lot beschoren zijn.

Beleggen in technologie: alle eieren in één mandje?

Natuurlijk zijn Microsoft, Amazon en Apple fantastische beleggingen die de inzet van belegger vele keren hebben vermenigvuldigd. Maar dat zijn de uitzonderingen. En voor iedereen geldt dat de top tijdelijk is. Zelfs al kunnen enkelingen er lang blijven of terugkeren, zoals Microsoft. Met andere woorden: het is nooit verstandig om al uw eieren in één mandje te leggen. Beleggers mogen in hooggewaardeerde (meestal ook dure) aandelen beleggen, maar dan moet alles voorspoedig blijven lopen om die waardering waard te blijven. En zoals gezegd kan het tij keren. Omgekeerd is het verstandig om ook tijdelijk uit de gratie gevallen sectoren, bedrijven of landen een plaats in de portefeuille te geven: onbemind betekent vaak dat ze heel goedkoop noteren. Dan hoeft het zelfs maar een beetje minder slecht te gaan en het worden goede beleggingen.

Zo gaat het ook voor regio’s of landen. Vandaag is Wall Street oppermachtiger dan ooit, terwijl Europese beurzen al meer dan een decennium minder presteren. Ook dat kan verkeren (we zien trouwens al een begin van die ommekeer in de beursreactie op de aankondiging van het vaccinnieuws). Begin jaren 90 waren de Amerikaanse beurzen in crisis en scheerde Japan extreem hoge toppen. Wie toen koos voor Wall Street deed een gouden zaak, wie in Tokio belegde heeft zijn inzet wellicht nog steeds niet volledig terug.

Wijze les

Natuurlijk is het achteraf makkelijk praten. Maar één conclusie staat als een paal boven water: spreid uw beleggingen over sectoren en diverse regio’s. Laat uw hoofd niet op hol brengen door ‘the next big thing’. Voldoende diversificatie verlaagt de risico’s en verhoogt de kansen dat u het hogere rendement dat aandelen normaal leveren ook echt ontvangt.

Als beginnende belegger nood aan nog meer beleggingsadvies? Dan zal dit artikel – over de 10 fouten van de beginnende belegger – u vast ook wel interesseren.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.