Hoe China onze economie uit de recessie kan trekken (en absolute wereldleider wil worden)

4 minuten leestijd

Hoewel de coronapandemie de rest van de wereld nog stevig in zijn greep heeft, lijkt China de crisis als eerste te hebben bezworen. Het leven verloopt er weer normaal, de economie draait op volle toeren en de beurzen leven op. Gelukkig is er hoop dat de groei van China de rest van de wereld mee uit de modder kan trekken. Of mikt de Aziatische reus op meer?

In Europa en Amerika reageerden we bijzonder enthousiast op het nieuws over de verschillende coronavaccins. De beurzen schoten meteen fors hoger. Dat het vaccin van Pfizer/BioNTech gekoeld moet blijven op minus 70 à 80 graden Celsius, is nochtans geen detail. Maar de grote vreugde illustreert hoeveel nood er was aan hoop, nadat de pandemie angst, chaos, en economische schade had gezaaid. Die hoop is er nu, dankzij een vaccin. En dankzij China.

Groene cijfers

We kijken met ontzag, maar ook met een zekere angst naar China. Want het is dankzij een kordate en harde aanpak dat corona er vandaag verdwenen lijkt. Een knap resultaat, maar zo’n ijzeren hand van de overheid zou hier allicht niet aanvaard worden.

Ondertussen is China wel het enige G20-land waar de economie na het derde kwartaal weer boven break-even draait. Het is de enige grote economie die 2020 met groene cijfers zal beëindigen. En volgend jaar voorspelt het IMF er een groei van 8,2%. Daardoor zou China in 2021 goed zijn voor meer dan een kwart van de totale wereldgroei.

Zo lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Ook na de financiële crisis van 2008 trok China de rest van de wereld uit een diepe recessie, na stevige impulsen van de Chinese Communistische Partij.

Duitsland profiteert mee

Vandaag is de strategie anders en komt het economische beleid veel gerichter tussen, met als doel de motor weer aan te zwengelen. De industrie kon in het voorjaar vrij snel weer opstarten (en zo onder meer de mondmaskers produceren die we hier tekortkwamen). Daarnaast draait de Chinese industrie meer en meer om aan de vraag op de interne markt te voldoen. De gewone Chinees gaat weer volop shoppen. En wordt geholpen door een lage rente en versoepelde voorwaarden om kredieten te krijgen.

In Europa heeft vooral Duitsland geprofiteerd van het Chinese herstel. Als China de fabriek van de wereldeconomie is, dan zijn de Duitsers historisch gezien de hofleveranciers van de uitrusting en machines waarop die fabriek draait. Economen rekenen erop dat die vraag doorsijpelt naar bijvoorbeeld de Belgische leveranciers die aan Duitsland leveren. 

Bijna volwassen

Eindelijk lijken de Chinese beurzen te genieten van de relatieve sterkte van de economie in het land met 1,4 miljard inwoners. De Chinese beurzen zijn dit jaar bij de beste van de wereld, met winsten tot 33 procent. Die mooie cijfers komen er na jaren van stilstaande koersen. Hoewel de plaatselijke Chinese beurzen al erg groot zijn in omvang, zetten de financiële markten er nog maar een paar jaar stappen richting volwassenheid.

De Chinese technologiebedrijven vormen ondertussen een tweede grootmacht, naast de bekende techreuzen uit de Verenigde Staten. Maar op de beurzen hebben ze nog lang niet de status van Wall Street. Chinese bedrijven moeten zich nog meer bewijzen bij de belegger.

Systeem in conflict

De Chinese particulieren hebben veel spaargeld, maar op de beurs mikken ze vooral op winst op korte termijn. Sinds een paar jaren kunnen ook buitenlandse grote beleggers in Chinese aandelen beleggen. Maar westerse vermogensbeheerders blijven op hun hoede voor Chinese bedrijven die het minder nauw nemen met de belangen van alle aandeelhouders.

Toch is er vooruitgang, want China wil zich ook met zijn financiële markten meten met de rest van de wereld. Ze willen ook hun obligaties slijten aan kapitaalkrachtige internationale investeerders. Mede daarom wil China een stabiele munt. Soms komt het systeem in conflict. Zo zakten de koersen van onder meer Alibaba en Tencent. Die Chinese internetreuzen zagen hun beurswaarden eerst nog groeien tot de grootste ter wereld, maar de Chinese regulator wil de concurrentie waarborgen. Ze blokkeerden ook de beursgang van Ant Group, de financiële dochter van Alibaba.

Klimaatneutraal

De Chinese president Xi Jinping verraste eind september iedereen met het voornemen om van China tegen 2060 een klimaatneutraal land te maken. Het land is gekend voor zijn smog en milieuproblemen en steunt nog in belangrijke mate op steenkool. Er zullen enorme investeringen nodig zijn en het beleid zal plaatselijk tegenwind krijgen doordat energie duurder zal worden. China heeft ondertussen een stevige middenklasse van zo’n 400 miljoen mensen, maar er zijn ook nog honderden miljoenen mensen heel arm.

Langs de andere kant heeft China de voorbije decennia al meermaals bewezen dat het straffe doelstellingen kan waarmaken. Zo rijden er al veel meer elektrische wagens rond dan in Europa. Het stellen van ambitieuze, misschien zelfs onhaalbare doelen, kan op die manier toch een sterke impuls geven aan bepaalde industrieën waarin China wereldmarktleider kan worden. Wat in het verleden al gelukt is voor zonnepanelen, kan misschien in de toekomst ook lukken voor elektrische auto’s of batterijtechnologie.

Missen we de boot?

Hoe sterker de groei van China kan, hoe meer hoop er is dat ook de opkomende Aziatische economieën kunnen profiteren in het zog. Na het eerste herstel heerste bij internationale beleggers nog terughoudendheid om weer volop in die opkomende markten te beleggen.

Maar in Azië groeit steeds meer een trend waarbij de verschillende landen elkaars groei ondersteunen. Dat werd heel recent ook bezegeld met de ondertekening van het zogenaamde RCEP-verdrag, dat de grootste vrijhandelszone ter wereld in het leven roept. Eén derde van alle mensen op onze planeet woont in deze vrijhandelszone, waarvan onder meer China, Japan, Zuid-Korea, India, Australië en nog tien andere landen lid zijn. De VS en de Europese Unie dreigen daardoor op termijn misschien wel tweede en derde viool te moeten spelen …

De economie in China draait weer. Hoe moet het nu verder in Europa? En vooral: waar komt het geld vandaan dat ons uit de crisis moet trekken? Een overzicht!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.