Trump versus Biden: welke president zou het beste zijn voor de beurs?

4 minuten leestijd

De Amerikanen trekken op dinsdag 3 november naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Of ze voor de Republikein Donald Trump of voor de Democraat Joe Biden stemmen, zal zeker een impact hebben op de grootste economie ter wereld. Elk kandidaat heeft een eigen programma met andere accenten, en dus kijkt ook de beurs met argusogen mee. Want wat zal het effect zijn van een nieuwe president op de beurs?

De verkiezingsstrijd wordt keihard gespeeld, zoveel is duidelijk. Het eerste verkiezingsdebat op televisie liet bij velen een bittere nasmaak achter. Eens te meer werd duidelijk hoede VS verscheurd worden door vele tegenstellingen en conflicten: tussen zwarten en blanken, armen en rijken, de liberale regio’s aan de West- en Oostkust versus de conservatieve landbouwstaten … Die verdeeldheid dreigt nu ook uit te monden in een politieke impasse. En dat in de belangrijkste economie ter wereld: de sterkhouder die de wereldeconomie de voorbije jaren boven water heeft gehouden. Ook voor ons in Europa staat er op 3 november dus veel op het spel.

Hoe liggen de kansen?

Joe Biden ligt in de peilingen voor op zittend president Donald Trump, maar in de laatste weken kan er nog vanalles gebeuren. Verrassingen zijn nooit uitgesloten: vier jaar geleden dachten de meesten dat Donald Trump het niet zou halen. En nee, ondanks allerlei mythes is de beurs geen goede voorspeller van de winnaar van de verkiezingen.

Toch heeft Trump een nadeel tegenover vier jaar geleden. Hij ligt bij de gekleurde bevolking minder goed dan Biden, terwijl die groep een steeds groter aandeel van de kiezers uitmaakt. Daardoor zou Trump 70 procent van de blanke stemmen moeten halen om verkozen te raken.

Er is vandaag als gevolg van de coronacrisis veel onzekerheid over de economie, en dat is niet in het voordeel van Trump. Toch is de gezondheidscrisis momenteel wat minder acuut: het aantal nieuwe besmettingen loopt terug, de Amerikanen zitten nu in de fase waarin Europa zich aan het begin van de zomer bevond.

Waar zitten de verschillen?

De programma’s van de twee presidentskandidaten verschillen vooral sterk van elkaar op vlak van belastingen. Trump wil de door hem tijdelijk verlaagde belastingtarieven bestendigen, terwijl Biden mikt op een verhoging van de tarieven voor ondernemingen. Om de begroting niet helemaal te doen ontsporen, rekent Trump op economische groei.

Biden wil vooral budget vrijmaken voor de gezondheidszorg en de mensen die uit de boot vallen van de privéverzekeringen. Qua buitenlands (handels)beleid zou er tegenover China vooral een verschil in stijl zijn tussen Biden en Trump, maar niet over de essentie. Biden zou wat minder frontaal de confrontatie zoeken en proberen een handelsoorlog met de Chinezen te vermijden, laat staan zich ook vijandig op te stellen tegenover de traditionele partners uit Europa.

Economische programma’s vergelijken

Wie van de twee is per saldo het beste voor de beurs? Heel moeilijk te zeggen. Als bedrijven meer winst kunnen maken door lagere belastingen, lijkt Trump een plus voor beleggers. Maar ‘zijn’ handelsoorlog is dan weer negatief en remt de economische groei.

De verschillen in budgettaire en fiscale plannen tussen Trump en Biden, zullen ook de winnaars en verliezers in het bedrijfsleven bepalen. De enorme budgetten die de Democraten willen vrijmaken voor infrastructuur en energietransitie doen bouwbedrijven en producenten van hernieuwbare energie watertanden. Omgekeerd kijken ziekteverzekeraars en farmabedrijven niet met pretoogjes naar de versterking van de door de overheid beheerde ziekteverzekering en de mogelijkheid van meer regulering en prijscontrole.

Het Republikeinse programma sluit dan weer nauwer aan bij de verzuchtingen van sectoren die baat hebben gehad bij de deregulering die president Trump doorvoerde. Financiële instellingen, bijvoorbeeld, of energiebedrijven.

Een kanttekening bij alle wilde plannen: het valt waarnemers op dat Amerikaanse presidenten steeds minder van hun programma waarmaken. Ook Trump realiseerde bijvoorbeeld niets van de beloofde investeringen in infrastructuur zoals bruggen, wegen of stations. Dat komt omdat ook de staten een flink woordje kunnen meepraten. Vaak is de plaatselijke gouverneur — de staten kampen vaak met grote financiële problemen — het allesbehalve eens met de zittende president.

Het belang van het parlement

Nog belangrijker is of de president het Huis van Afgevaardigden en/of de Senaat mee heeft of niet. Vandaag is het Huis in handen van de Democraten, van waaruit ze zoveel mogelijk plannen van de zittende president proberen te blokken. De Republikeinen hebben wel de meerderheid in de Senaat in handen, maar een aantal van die zetels wordt op 3 november verkiesbaar gesteld, zodat ook daar weer verschuivingen kunnen optreden. Mogelijk nog belangrijker dan wie president wordt, is of hij het Amerikaanse parlement voor of tegen zich krijgt.

De geschiedenis leert dat beleggers zowel onder Democratische als onder Republikeinse presidenten goede tijden kunnen kennen. Maar waar markten een hekel aan hebben, is onzekerheid over het beleid. Zo vrezen sommigen het scenario dat Trump herverkozen wordt, maar het parlement naar de Democraten gaat. In dat geval zou Trump zich vermoedelijk nog meer laten gelden op vlak van buitenlands beleid en handel, want dat is één van de weinige terreinen waar een Amerikaanse president veel autonomie heeft. De antwoorden krijgen we — hopelijk — vanaf 3 november.

Naast de Amerikaanse presidentsverkiezingen gebeuren er nog heel wat andere zaken – die ook door corona – ondergesneeuwd zijn. En nochtans een significante invloed hebben op de beurs. Lees hier welke maatschappelijke hangijzers nog invloed hebben op de beurs!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.