Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Beleggers hebben een aantal hectische maanden achter de rug. Maar de crisis creëerde ook kansen voor wie wil beleggen. ‘Wie tijdens de lockdown is blijven beleggen, wordt daar nu voor beloond’, zegt Yves Van Campenhout, Crelan-agent in Kalmthout. Lees nu het volledige interview.
Van Campenhout: “Absoluut niet. Ze weten dat ze vroeg of laat met dalende koersen geconfronteerd zullen worden. Al tijdens het eerste gesprek proberen we hen daarop voor te bereiden, door de vroegere rendementen en grafieken van onze fondsen te tonen. In 2008 werden we geconfronteerd met een langgerekte daling. Tijdens de huidige crisis gingen de koersen pijlsnel naar beneden en waren ze in juni alweer voor een groot stuk hersteld.
Het verloop van de volgende beurscrisis is niet te voorspellen, maar dat die er ooit komt, is zeker. Onze klanten weten dat koersdalingen erbij horen en dat ze nooit mogen beleggen met geld dat ze op te korte termijn weer nodig hebben.”
“Klopt. Beleggers die in goede en kwade tijden trouw blijven aan hun strategie, worden daar uiteindelijk voor beloond. Trouwens: bepaalde beleggingsthema’s hebben het dit jaar ondanks alles toch zeer goed gedaan. Daarom pleiten we ook altijd voor voldoende spreiding. Zelfs op moeilijke momenten – zoals beleggen tijdens een crisis – zit er dan altijd wel een belegging tussen die het beter doet.”
“Dat is een trend die we al langer zien. Dat heeft niet alleen met de coronacrisis te maken, maar ook met de opkomst van het internet. Beleggen is eenvoudiger geworden. Er is overal informatie te vinden en via apps kun je beleggen met enkele klikken.
Toch merken we dat persoonlijk advies belangrijk blijft. Beginnende beleggers vinden op het internet heel wat tegenstrijdige informatie. Ze worden enerzijds aangetrokken door websites die hoge rendementen in het vooruitzicht stellen, maar anderzijds duiken er ook altijd wel ergens goeroe’s op die waarschuwen voor een crash.
Beleggers die hun portefeuille volledig zelf beheren, staan er alleen voor en moeten zelf hun weg vinden. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. We merken dat het voor de meeste mensen een hele steun is om terecht te kunnen bij een beleggingsadviseur die het allemaal al eens heeft meegemaakt en die beleggers bij de les kan houden als de twijfel toeslaat. Met meer dan 30 jaar ervaring zijn we ideaal geplaatst om onze klanten bij te staan, ook tijdens moeilijke momenten. Dat wordt sterk geapprecieerd.”
“Dat hangt af van hun situatie. Sommige mensen hebben veel geld op hun spaarboekje staan omdat ze bepaalde plannen hebben moeten uitstellen door het virus: een grote reis, een trouwfeest, een verbouwing, … Dat geld laten ze best gewoon op hun spaarboekje staan. Want hopelijk zullen ze die plannen binnen dit en een jaar wél kunnen realiseren.
Nu, er zijn ook mensen die grote sommen geld hebben ontvangen, bijvoorbeeld via een groepsverzekering of door de verkoop van vastgoed. We bekijken dit geval per geval. Hebben ze het geld nodig voor een ander project? Voor een schenking aan de kinderen? Of kunnen ze het geld nog lang missen? In dat laatste geval adviseren we meestal om te starten met beleggen, rekening houdend met het beleggersprofiel.”
“Begin klein. Als je 5.000 euro hebt om te beleggen, stort dan niet meteen het volledige bedrag, maar beleg elke maand een deeltje, want misschien zijn de koersen tegen volgende maand wel gedaald.
Ook tijdens de lockdown was het belangrijk om te blijven beleggen, om niet toe te geven aan de initiële paniek, midden maart. We hameren er bij onze klanten altijd op dat ze zich niet mogen laten afschrikken door koersdalingen. Als de koersen zo laag staan, krijg je méér deelbewijzen in ruil voor je geld, wat op termijn net voor extra rendement zorgt.”
“Onvoldoende kennis, angst voor het onbekende…Vaak laat men zich ook beïnvloeden door slechte ervaringen van een kennis. Maar die zeggen weinig als je de ware toedracht niet kent. Had die kennis z’n beleggingen wel voldoende gespreid? Of heeft die toegegeven aan paniek en op het verkeerde moment alles verkocht?
Ook dat is één van de redenen waarom we adviseren om mondjesmaat te starten. Zo kun je je koudwatervrees overwinnen. We willen de mensen laten proeven van beleggen, zodat ze kunnen voelen of het iets voor hen is.
Wil u meer weten over het effect van de crisis op beleggen? Ontdek waarom duurzame investeringsfondsen, nu meer dan ooit, in het voordeel zijn.”
“Jazeker! Beleggen stopt niet op je 60ste of 70ste. Het geld dat onze klanten binnen de twee jaar nodig hebben, zetten we sowieso veilig opzij. Maar het kapitaal dat ze nog lang kunnen missen, mogen ze gerust beleggen. Vreemd genoeg hebben beleggers vaak de neiging om hun beleggingshorizon te onderschatten. Mijn grootvader is 99 jaar geworden. Nadat hij met pensioen is gegaan, had hij nog 30 jaar de tijd om zijn beleggingsportefeuille te laten renderen. Voor iets oudere beleggers is een gespreide portefeuille met een lager risiconiveau een goede oplossing. Zo kan hun geld blijven renderen, terwijl de koersschommelingen enigszins worden afgevlakt. Als ze het geld zelf niet meer nodig hebben later, dan kunnen hun kinderen of de kleinkinderen er nog van genieten.”
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.