Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Renovatie, bouwen, … Wordt ons land straks één grote bouwwerf? Sinds corona is één op de drie Belgen aan het klussen geslagen in zijn huis. Daarnaast heeft de Vlaamse regering besloten dat kopers van een energieverslindende woning verplicht moeten verbouwen vanaf 2023. Met dit stappenplan breng je ook jouw project tot een goed einde.
Blader door magazines, scroll langs Pinterest- en Instagrampagina’s, schuim beurzen af op zoek naar inspiratie of bel eens aan bij wildvreemden omdat je hun gevel mooi vindt… Inspiratie opdoen is ongetwijfeld het leukste onderdeel, want in deze fase staat nog geen grens op wat er kan en mag.
Ga na hoeveel budget je nodig hebt. Wat is je eigen inbreng? Hoeveel kan je lenen? Het richttarief is 850 euro per vierkante meter voor de renovatie van een bestaand huis. Wil je aanbouwen? Hou dan rekening met 1.500 euro per vierkante meter voor het nieuwe deel.
Goed om mee te nemen in je berekening: in veel gevallen kun je genieten van een renovatiekrediet met rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Alle voorwaarden vind je hier.
De ramen vervangen, vloeren isoleren, de spouwmuren opspuiten… Een energiebewuste renovatie kruipt in alle kieren en spleten. Maar welke ingrepen zijn écht nuttig? Een renovatie-expert, te vinden via de site van jouw provinciebestuur, kan je met onafhankelijke raad bijstaan en brengt meestal een neus voor verborgen gebreken mee.
Renoveren is een combinatie van structurele verbeteringen doorvoeren én je huis in een leuk nieuw jasje steken. Investeer in het begin altijd in het eerste. Want zo’n droomfornuis is wel leuk, maar het oplossen van een vochtprobleem die je muren teistert geef je best voorrang. Een prioriteitenlijst opstellen kan helpen om de controle over je budget te behouden.
Start met de buitenschil van je woning. Denk omgekeerd. Dat strookt beter met een langetermijnvisie en is een duurzamere manier van werken. Hou er rekening mee dat uit deze aanpak kan blijken dat een heropbouw goedkoper uitvalt dan een totaalrenovatie. Deze methode is zeker aan te bevelen bij een gefaseerde renovatie, waarbij om budgettaire redenen de werken worden gespreid.
Bijna-energieneutraal bouwen, kortweg BEN, is sinds 2021 dé standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Deze woonsten verbruiken zo weinig mogelijk (groene) energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.
Renoveren volgens de BEN-normen is slim, want het levert financiële voordelen op, zoals een ongewijzigd kadastraal inkomen en geen CO2-belasting. De verbruikskosten dalen ook, maar er staat wel een meerkost van 10.000 à 30.000 euro tegenover. Op iedereenben.be kom je alles te weten over de 6 voorwaarden waaraan jouw huis moet voldoen.
Misschien ben je niet de handigste Harry, toch kan je vaak een deel van de karweien zelf – of met vrienden – aanpakken. Zo kun je een flink deel besparen op de totaalfactuur. Bekijk ook welke bouwmaterialen je kan hergebruiken. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook tijd. Nieuwe materialen zijn vandaag soms lang onderweg wegens schaarste.
Ja, je kan veel zelf doen, maar bouwen en verbouwen is ook een stiel. Voor minstens een deel van de werken zal je vaklui met ervaring nodig hebben. Twijfel niet om bij kennissen te informeren naar hun ervaringen met aannemers en architecten.
Voor vergunningsplichtige werken is er altijd een architect nodig. Weet ook dat een aannemer bij een renovatie maar 6 procent btw aanrekent én betaalt op de aankoop van materiaal; voor een doe-het-zelver geldt steeds 21 procent.
Een verbouwing dient niet alleen jouw huiselijk geluk. Doe je het goed, dan komt het ook jouw portemonnee ten goede en wordt jouw pand meer waard op de markt. Denk vooral aan de volgende aandachtspunten:
Renoveren is al ingewikkeld genoeg. De Vlaamse regering heeft daarom beslist binnenkort alle premies voor renovatie en energie samen te brengen op een digitaal loket: mijnverbouwpremie.be. Voor het renovatieluik geldt wel dat de woning minstens 15 jaar oud moet zijn.
Let wel: tot en met 30 juni 2022 tellen nog altijd de oude aanvraagprocedures. Daarvoor kijk je het best op premiezoeker.be.
Wil je meer weten over hoe Crelan zijn steentje kan bijdragen aan jouw energie- of verbouwingsplannen? Klik vooral verder voor onze eco-energiefinanciering en renovatieleningen.
Bekijk zeker ook even dit artikel waarin we je tips geven over hoe je je woning waterzuiniger kunt maken. Iets om tijdens je verbouwing zéker rekening mee te houden.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.