De woningprijzen blijven stijgen, en dat dwingt jongvolwassenen om creatief om te gaan met hun financiële toekomst. Waar vroeger eerder huren als een logische tussenstap werd gezien, lijkt dat nu steeds minder het geval. Wat zijn de trends? Dat leest u in deze blog.
Langer thuis om sneller een eerste woning te kunnen kopen
Jongeren lijken huren weggegooid geld te vinden in afwachting van het kopen van een eigen huis of appartement. Dat blijkt uit een recente studie van Crelan bij jongvolwassenen(*).
Bij de ouders blijven wonen is voor veel jongeren een logische keuze geworden om voldoende te kunnen sparen voor de aankoop van hun eerste woning. Zo slaan ze de kostelijke ‘tussenstap’ van het huren van een woning over. De combinatie van de dure huurprijzen en sparen voor een eigen woning blijkt voor veel jongeren dan ook niet haalbaar.
Maar liefst twee op de drie 20-35-jarigen woonde bij de aankoop van hun eerste woning nog bij de ouders thuis. Bij de vorige meting in 2017 was dit nog minder dan de helft.
Maar liefst twee op de drie 20-35-jarigen woonde bij de aankoop van hun eerste woning nog bij hun ouders.
Jongeren kopen eigen woning gemiddeld op 26 jaar
Ook al verblijven jongvolwassenen langer in ‘Hotel Mama’, toch kopen ze hun eerste woning nog altijd gemiddeld op 26-jarige leeftijd, ondanks de hogere huizenprijzen van de afgelopen jaren. Dat is een vergelijkbare leeftijd als bij de voorgaande generaties. Bij de vorige meting in 2017 werd namelijk dezelfde gemiddelde leeftijd gerapporteerd.
Langer lenen om eerste woning te kopen
De stijgende woningprijzen zorgen er wel voor dat jongeren creatiever moeten omgaan met hun financiën. Waar een hypothecaire lening vroeger vaak op 20 jaar werd afgesloten, wordt nu steeds vaker voor 25 jaar gekozen. Een langere looptijd verlaagt de maandelijkse aflossingen, waardoor een woning betaalbaarder wordt, maar betekent ook dat jongeren langer financieel gebonden blijven.
6 op 10 jongvolwassenen krijgt financiële hulp voor hun eigen woning
Bijna vier op tien van de huizenkopers heeft financiële hulp nodig om een woning te kunnen kopen. Onder jongeren (20-35 jaar) ligt dit aantal nog hoger: zes op de tien jongvolwassenen geeft aan financiële steun te krijgen van ouders of andere familieleden.
Zes op de tien jongvolwassenen geeft aan financiële steun te krijgen van ouders of andere familieleden om een woning te kunnen kopen.
De woondroom van 20-35-jarigen wordt dus ondersteund door ouders en/of familieleden, en dit zowel op financieel als niet-financieel vlak. Zonder financiële hulp is het voor veel jongeren ondenkbaar om vandaag nog een eigen woning te kunnen kopen. Bovendien krijgen jongeren ook vaker dan andere leeftijdsgroepen niet-financiële hulp, zoals hulp bij verhuizen en renovatie. Op die manier blijven ouders hun kinderen ondersteunen, zelfs nadat ze uitchecken bij Hotel Mama.
Bent u klaar om een huis of appartement te kopen?
Ontdek de mogelijkheden van een hypothecaire lening bij Crelan.
Toch nog twijfels?
(*)Een onderzoek onder 1.354 jongvolwassenen tussen 20 en 35 jaar die (mede-)eigenaars zijn van hun huidige woning.
Let op, geld lenen kost ook geld.
De hypothecaire lening is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming onderworpen aan Boek VII van het Wetboek van economisch recht - Onder voorbehoud van aanvaarding van uw kredietaanvraag.
Kredietgever:
NV Crelan - Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Brussel – BTW BE 0205.764.318 – BE20 1039 9997 1856 – RPR Brussel – 02/558.71.11 – info@crelan.be – www.crelan.be.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.