Droomhuis of droomprijs: wat bepaalt de waarde van een woning?

2 minuten leestijd

Of u nu een huis wilt (ver)kopen of gewoon aan het rondkijken bent, u hebt zich waarschijnlijk wel al eens afgevraagd hoe de waarde van een woning nu juist bepaald wordt. Soms strookt de prijs totaal niet met uw gevoel en lijkt de woning uitzonderlijk duur. Of is de prijs verdacht laag, waardoor u het gevoel krijgt dat er 1 of meerdere addertjes onder het gras zitten. In dit artikel zetten wij enkele belangrijke factoren op een rijtje die de prijs drastisch kunnen beïnvloeden. 

Locatie, locatie, locatie

Een van de grootste factoren die de prijs van een huis bepaalt, is de locatie. Wonen in een bruisende stad of een gewilde buurt kan de prijs van een woning flink opdrijven. Een huis in de nabijheid van goede scholen, openbaar vervoer, winkels en andere voorzieningen zal doorgaans een hogere waarde hebben. Aan de andere kant zijn huizen in meer afgelegen gebieden of minder ‘populaire’ wijken vaak goedkoper. De oude vastgoedwijsheid “locatie, locatie, locatie” is en blijft nog steeds héél relevant. 

Opknappertje of instapklaar?

De fysieke staat van een huis speelt ook een grote rol in de prijsbepaling. Is het huis goed onderhouden of zijn er dringende renovaties nodig? Nieuwbouw of recent gerenoveerde woningen zijn logischerwijze duurder dan huizen die nog opgeknapt moeten worden. Daarbij wordt de energiewaarde van een woning steeds belangrijker. Sinds 1 januari 2023 geldt er namelijk een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Alle woningen en appartementen met energielabel E of F die vanaf 2023 zijn aangekocht, moeten binnen zes jaar gerenoveerd worden naar minimaal label D. Woningen met een gunstig energielabel zijn bijgevolg een pak duurder.

Het spel van vraag en aanbod

Net als bij andere producten, wordt de prijs van een huis sterk beïnvloed door vraag en aanbod op de markt. In een verkopersmarkt, waar er meer kopers dan beschikbare huizen zijn, kunnen de prijzen stijgen doordat kopers tegen elkaar opbieden. In een kopersmarkt, waar het aanbod groter is dan de vraag, kunnen de prijzen dalen omdat verkopers meer moeite hebben om hun woning te verkopen.

Appels met appels vergelijken

Makelaars gebruiken vaak vergelijkbare woningen om de waarde van een huis te bepalen. Ze kijken naar recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in dezelfde buurt om een eerlijke prijs te kunnen vaststellen. De grootte, het aantal kamers, de voorzieningen en de bouwstijl van deze vergelijkbare woningen worden allemaal in overweging genomen. Dit helpt om een realistische prijs te bepalen die in lijn ligt met de marktwaarde.

Hart boven hersenen

Hoewel objectieve factoren zoals locatie, de staat en vergelijkbare woningen de prijs van een huis sterk beïnvloeden, speelt emotie ook een grote rol. Soms hechten kopers veel waarde aan een huis vanwege persoonlijke redenen, waardoor ze bereid zijn meer te betalen. Bijvoorbeeld omdat u in de buurt bent opgegroeid of omdat u achter de hoek werkt.

De waarde van een huis wordt dus duidelijk bepaald door een combinatie van factoren. Of u nu koopt of verkoopt, het is belangrijk om al deze elementen in overweging te nemen om een realistische prijs te bepalen.

Interesse in een woning?

Bij Crelan ontdekt u de mogelijkheden van een hypothecaire lening 

Let op, geld lenen kost ook geld.

De hypothecaire lening is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming onderworpen aan Boek VII van het Wetboek van economisch recht - Onder voorbehoud van aanvaarding van uw kredietaanvraag. 
Kredietgever: NV Crelan | Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Anderlecht
Tel.: 02/558.71.11 | www.crelan.be | BIC: NICA BE BB | IBAN: BE20 1039 9997 1856
KBO nr.: BTW BE 0205 764 318 - RPR Brussel.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.