Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Elke Belg droomt van zijn eigen stekje en eens die droom werkelijkheid is geworden, slaat hij of zij ooit wel aan het verbouwen. Want de werkelijkheid verschilt hier en daar toch nog van de droom. Uw huis moet beter geïsoleerd, de badkamer is te klein, de keuken verouderd of de ramen zijn aan vervanging toe ... tijd voor een renovatie van uw woning. Maar hoe berekent u het kostenplaatje en met welke lening kunt u die renovatiewerken financieren?
Hoeveel gaan uw renovatie- of verbouwingswerken kosten? Dat hangt natuurlijk sterk af van de beginsituatie en wat u precies wilt veranderen. Is er afbraakwerk of schilderwerk? Dan kunt u overwegen om een deel zelf te doen. Hou er wel rekening mee dat een vakman dat werk uiteraard heel wat sneller uitvoert.
Maak dus zeker een inschatting van de kosten voor u aan de renovatie of verbouwing begint. En hou daarbij in het achterhoofd dat het vooropgestelde budget bij de meeste renovaties al snel wordt overschreden. Neem daarom een extra marge van zo’n 5 à 10%. Zo neemt u het zekere voor het onzekere. Belangrijk ook: als uw huis meer dan 10 jaar oud is, betaalt u minder btw op de kostprijs van de renovatiewerken.
Als u de renovatie (of een deel ervan) wilt bekostigen met een lening, hebt u verschillende mogelijkheden: in de eerste plaats een renovatielening, maar u kunt ook een stukje van uw hypothecaire lening weer opnemen of zelfs een nieuw woonkrediet afsluiten. Beide hebben hun voor- en nadelen en u beslist samen met uw bank wat voor u de beste oplossing is. Wat hierna volgt, kan u daarbij helpen.
De renovatielening is een lening op afbetaling en bijgevolg is de intrestvoet soms minder voordelig dan die van een hypothecair krediet. Maar u hoeft wel geen extra kosten te betalen, omdat er geen notaris aan te pas komt. De waarborgvereisten zijn ook minder specifiek dan bij een woonkrediet en u beschikt meestal sneller over het geleende geld.
In principe is een lening op afbetaling vooral interessant voor eerder kleine bedragen die u in een korte periode wilt terugbetalen.
Er bestaan twee soorten leningen op afbetaling voor renovatiewerken: een lening voor klassieke werken en een groene lening waarmee u (in hoofdzaak) energiebesparende renovatiewerken financiert. Voor een groene lening krijgt u meestal een voordeligere intrestvoet.
Om er een beeld van te krijgen hoe uw renovatielening er zou kunnen uitzien, kunt u eerst de afbetaling van uw lening berekenen: stel een simulatie op van uw renovatielening. Zo weet u precies waar u zich aan kunt verwachten.
Om uw woning te kunnen kopen of bouwen, hebt u hoogstwaarschijnlijk een hypothecair krediet afgesloten. Als u dat al een aantal jaren aan het terugbetalen bent, dan kunt u overwegen om een deel van het terugbetaalde kapitaal weer op te nemen en daarmee de renovaties te bekostigen. De nieuwe voorwaarden (zoals de looptijd) spreekt u gewoon af met uw bankagent. En u hoeft niet opnieuw langs bij de notaris, dus blijven de kosten beperkt tot de dossierkosten.
Uw verbouwingswerken of renovatieplannen op die manier bekostigen, heeft een aantal duidelijke voordelen. U profiteert van de doorgaans lagere rentevoet van het hypothecair krediet en u kunt de terugbetaling over een langere periode spreiden. Daardoor hoeft u maandelijks minder terug te betalen.
U kunt eventueel ook een extra woonkrediet aanvragen om de renovatiewerken te financieren. Het nadeel daarvan is dat u, naast de dossierkosten, ook opnieuw notariskosten moet betalen voor een bijkomende waarborg en dat het even kan duren voor u over het geleende geld beschikt.
Stel dan een simulatie op van uw renovatielening of bereken de aflossing van uw woonkrediet.
De renovatielening of groene lening kan een lening op afbetaling zijn, onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet, of een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.