Eindelijk, daar is die welverdiende vakantie naar het buitenland. Kans is groot dat je die reis met de auto zal ondernemen. Laat je opfrissen door onze tips en vermijd een calvarietocht richting zomerbestemming.
Na al dat thuiswerk, dat grotgevoel en die staycations snakken we meer dan ooit naar een verpozend verblijf in het buitenland. Leve onderweg? Mja, helemaal open ligt de weg nog niet, maar stilaan versoepelen wel de reisbeperkingen en dat is natuurlijk zonnig nieuws.
Eén ding is zeker, als reisgezel staat de auto ons in deze tijd nader dan het vliegtuig. En omdat we weten dat het vakantiegevoel start vanaf het ogenblik dat je de sleutel in het stopcontact omdraait, lijsten we even op hoe je die marathonrit richting herwonnen vrijheid het beste aanpakt.
VERTREK ZONDER PECH
Veiligheid primeert. Tijdens de luwe coronaperiode stonden onze auto’s vaker stil dan anders, en dat maakt een grondige controle vooraf onontbeerlijk. Het makkelijkste is een vakantie-onderhoud boeken bij jouw dealer – zo raakt niets vergeten – maar de meeste noodzakelijkheden kan je ook zelf checken.
Cruciale aandachtspunten zijn de juiste bandendruk, de werking van de airco, sterretjes in de voorruit (een ruit barst sneller bij hoge buitentemperaturen), koelvloeistof, trekhaak en ruitenwissers. Controleer ook de hoogte van de lichten. Door de extra belading kan het zijn dat de normale afstelling kruisende verkeersdeelnemers verblindt. Tenslotte vragen ook de remmen om een nadere inspectie, zeker als je naar de bergen trekt.
Verdient ook een plek in de valies: uw tweede autosleutel
Neem extra voorzorgsmaatregelen en voorzie genoeg fluohesjes voor het hele gezin. Denk ook aan een paraplu. Niet alleen tegen de regen maar ook om jezelf en uw medereizigers te beschutten tegen de zon tijdens het eventuele wachten op de pechdienst. Nu is ook het moment om te checken of jouw bijstand nog geldig is en ze desnoods te hernieuwen. Verdient ook een plek in de valies: uw tweede autosleutel. Vergeet niet dat het bij verlies het anders dágen kan duren vooraleer het reserve-exemplaar op bestemming geraakt.
STAPEL ALS EEN PRO
Over bagage gesproken, een auto laden is geen sinecure. Maar wel van groot belang. Niet alleen zorgt een netjes verdeeld gewicht voor een stabiel weggedrag, zelfs een rondslingerend strandschepje kan bij een botsing in een gevaarlijk projectiel veranderen. Het veiligste is om het koffercompartiment met een vangnet af te sluiten van de passagierscel.
Soepele zakken kan je makkelijker rangschikken dan harde valiezen
Verdeel het gewicht in de koffer over beide achterwielen en geef de zwaarste objecten zoveel mogelijk een plek op de vloer. Wees streng op onnodige prullaria tijdens het inpakken en kies voor soepele zakken die je makkelijker kan rangschikken dan harde valiezen.
Lichtere spullen berg je beter op in de dakkoffer, als je die hebt tenminste, en probeer te vermijden dat de objecten daarin kunnen schuiven. Voor een betere wegligging plaats je zo’n koffer in het midden van het dak. Check hem tijdens de pauzes onderweg geregeld en neem hem onmiddellijk weer weg als je thuiskomt. Het meerverbruik van zo’n dakkoffer bedraagt algauw 10%.
PLAN DE DRUKTE WEG
Kunnen we nu? Bijna. We gaan ervanuit dat je de benodigde vaccindocumenten op zak hebt of de noodzakelijke verplichtingen bent nagekomen. Maar heb je ook de verkeersdruktekalender gecheckt van de landen die je doorkruist? Even googelen dan, want zo kan je een vertrekmoment kiezen waarop files minder waarschijnlijk zijn. Download daarnaast een slimme routegeleider op je smartphone die je op de hoogte houdt van de actuele verkeerssituaties in het buitenland (maar let op voor roamingkosten).
Wegdromen bij die eerste leuke vakantiedag krijgt dan een heel andere betekenis
’s Nachts rijden? Dat is geen aanrader. Vermoeidheid achter het stuur is een van de hoofdoorzaken bij ongevallen, je hebt geen garantie dat je kinderen zullen indommelen op de achterbank en achteraf moet je het opgelopen slaapgebrek sowieso inhalen. Wegdromen bij die eerste leuke vakantiedag krijgt dan een heel andere betekenis. In de late voormiddag aanzetten vormt een beter alternatief voor het mijden van verkeersdrukte.
Een goed voorbereid chauffeur koopt verplichte wegen- of milieuvignetten van de landen die je doorkruist ook vooraf. Nog een handige tip is om bij de tolhuizen de laan voor kredietkaarten te kiezen. Daar zijn de rijen minder lang en het werkt zonder pincode. In een wip ben je weer op weg.
Wil je nog voor vertrek een kredietkaart aanvragen bij Crelan? Of wil je weten hoe je onderweg de kroost zoet houdt? Lees dan volgende week zeker verder hier.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.