De inkomstenbelasting van zelfstandigen, bedrijfsleiders of vennootschappen wordt niet op voorhand afgehouden, om de eenvoudige reden dat niemand van tevoren kan inschatten hoeveel er verdiend zal worden in het lopende boekjaar. Maar de mogelijkheid bestaat wel om belastingen vooraf te betalen. Waarom zou u als zelfstandige of als uw vennootschap voorafbetalingen doen en hoe gaat dat in zijn werk?
Voorschot op de uiteindelijke belasting
Voorafbetalingen vormen eigenlijk een voorschot op de eindbelasting die u volgens het aanslagbiljet verschuldigd zal zijn. Ze zijn vergelijkbaar met de bedrijfsvoorheffing op het loon van werknemers.
Voor Belgische vennootschappen die onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting, zijn voorafbetalingen in principe verplicht. Vennootschappen die dit niet doen, zullen een belastingvermeerdering moeten betalen op het totaal van de belastbare inkomsten. Een uitzondering geldt voor kleine ondernemingen die niet meer dan één van volgende criteria overschrijden:
- jaargemiddelde van het personeelsbestand: 50
- jaaromzet, exclusief BTW: 9 miljoen euro
- balanstotaal 4,5 miljoen euro.
Deze ondernemingen zijn niet verplicht om voorafbetalingen te doen de eerste drie boekjaren vanaf hun oprichting.
Ook zelfstandigen en beoefenaars van een vrij beroep moeten voorafbetalingen doen om een belastingvermeerdering te vermijden.
Zowel voor zelfstandigen en vrije beroepen als voor ondernemingen bedraagt de vermeerdering voor het aanslagjaar 2026 (inkomsten 2025) 6,75%.
Als zelfstandige kunt u ook een bonificatie (= een belastingvermindering) krijgen. Daarvoor is het belangrijk dat u de voorafbetalingen tijdig en op de juiste manier doet.
Hoe berekent u het bedrag van de voorafbetalingen?
- Maak eerst een schatting van de inkomsten waarop de belastingvermeerding van toepassing kan zijn.
- Schat hoe veel belasting u ongeveer zult moeten betalen.
- Vermenigvuldig die belasting met 102% voor ondernemingen en 106% voor zelfstandigen en vrije beroepen.
- Trek er de relevante verrekenbare voorheffingen en bestanddelen van af. In principe is het resultaat het bedrag dat dit jaar vooraf moet worden betaald.
Bent u niet zeker of wat u berekende correct is? Contacteer dan uw bankagent en neem alvast uw voorlopige jaarcijfers en uw cijfers van vorig jaar mee.
U doet al voorafbetalingen maar uw inkomsten vallen veel hoger uit dan verwacht? Dan kan het zijn dat u in de loop van het jaar best een extra voorafbetaling voorziet. Tenzij u een latere belastingvermeerdering niet erg vindt.
Laat uw cashflow het niet toe om in één keer een voorafbetaling uit te voeren? Wenst u uw cashflow voor iets anders te benutten? Doe dan beroep op een voorafbetalingskrediet.
Als u uw eigen middelen liever niet aanspreekt,
kunt u uw voorafbetalingen laten financieren.
Wat als u tijdig en voldoende vooraf betaalt?
Dan wordt de verschuldigde globale vermeerdering (6,75%) verminderd met het totale bedrag van de voordelen verbonden aan de gedane voorafbetalingen. Dit totale bedrag is de som onderstaande berekeningen:
- bedrag van de 1ste voorafbetaling (VA1) x 9%
- bedrag van de 2de voorafbetaling (VA2) x 7,5%
- bedrag van de 3de voorafbetaling (VA3) x 6%
- bedrag van de 4de voorafbetaling (VA4) x 4,5%.
Zoals u kunt zien, worden de uitgevoerde voorafbetalingen vermenigvuldigd met een percentage dat afneemt bij elke vervaldag van de voorafbetalingen. U begint dus best zo vroeg mogelijk. Het gemiddelde van deze kortingspercentages komt overeen met het gemiddelde tarief van de vermeerdering van 6,75%. Indien u dus voldoende regelmatig vooraf betaalt, heffen de voor- en nadelen elkaar op.
Raakt u er niet goed uit wijs? Geen nood! Contacteer uw lokale bankagent en bereken samen uw voordeel.
Wanneer moet u uw voorafbetalingen doen?
U kunt op om het even welk ogenblik een voorafbetaling verrichten, maar de voordeelpercentages voor een vermindering verschillen dus naargelang van het kwartaal waarin u vooraf betaalt.
In deze tabel vindt u de datums en de percentages terug voor het aanslagjaar 2026 (inkomsten 2025):
Uiterste voorafbetalingsdatum |
Voordeelpercentages |
---|---|
Uiterste voorafbetalingsdatum ten laatste op 10 april 2025 |
Voordeelpercentages 9% |
Uiterste voorafbetalingsdatum ten laatste op 10 juli 2025 |
Voordeelpercentages 7,5% |
Uiterste voorafbetalingsdatum ten laatste op 10 oktober 2025 |
Voordeelpercentages 6% |
Uiterste voorafbetalingsdatum ten laatste op 22 december 2025 |
Voordeelpercentages 4,5% |
Wat als u te veel voorafbetalingen doet?
Wie meer voorafbetalingen doet dan nodig is om de belastingvermeerdering te voorkomen, krijgt uiteraard het overschot terug.
Bonificatie
Startende zelfstandigen, vrije beroepers en kleine ondernemingen hoeven in de eerste drie jaar van hun activiteit geen belastingvermeerdering te betalen als ze geen voorafbetalingen doen. Beginnende zelfstandigen komen gedurende deze drie jaren wel in aanmerking voor de bonificatie als ze voldoende voorafbetalingen hebben gedaan. Een echte korting op belastingen dus. Ook als starter hebt u er dus alle voordeel bij om aan voorafbetalingen te denken.
Voor aanslagjaar 2026 (inkomsten 2025 ) is deze belastingvermindering gelijk aan de som van de volgende vier bedragen:
- bedrag van de 1ste voorafbetaling (VA1) x 4,5%
- bedrag van de 2de voorafbetaling (VA2) x 3,75%
- bedrag van de 3de voorafbetaling (VA3) x 3%
- bedrag van de 4de voorafbetaling (VA4) x 2,25%.
Om te kunnen genieten van zo’n belastingvermindering moet u dus 106% van uw uiteindelijk verschuldigde belasting vooraf betaald hebben.
Deze belastingvermindering geldt nooit voor vennootschappen.
Als u deze uitgave graag wilt spreiden, dan kan dat via een belastingkrediet.
Vooraf betalen en toch uw eigen middelen vrijwaren?
Belastingkrediet!
Vindt u voorafbetalingen wel een goed idee, maar wilt u hiervoor uw eigen middelen niet aanspreken? Dan kunt u uw voorafbetalingen laten financieren door uw bank.
Daar hebt u als ondernemer alle voordeel bij: de intresten zijn immers fiscaal aftrekbaar en naar de administratie hebt u geen omkijken: de bank zorgt voor de nodige stortingen op een vast tijdstip aan de fiscus. En hoe eerder op het jaar u zo’n belastingkrediet begint af te lossen, hoe lager de rentevoet.
Bekijkt u dit graag meer in detail met een deskundige? Maak dan snel een afspraak met uw Crelan-agent en bespreek samen uw voorafbetalingen.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.