Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Spaargeld brengt steeds minder op. Tegenwoordig zitten we zelfs op het niveau dat uw spaarcenten zó weinig opbrengen, dat u erbij verliest. We leggen u uit hoe dat kan én hoe u met enkele slimme ingrepen uw spaargeld wél kunt laten renderen, bijvoorbeeld door te beleggen.
De Belgen hebben vele talenten, en sparen is er daar een van. Tijdens de coronacrisis zijn velen zelfs nog meer gaan oppotten: in juli 2020 stond er maar liefst 264 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen. Daardoor is het wel opletten geblazen om niet in de val te lopen. Want spaargeld brengt weinig tot niks op, terwijl het leven intussen wél gewoon elk jaar duurder wordt. Gelukkig bestaan er wel oplossingen, denk aan investeren in vastgoed of beleggen. Maar laat ons eerst even beginnen bij het begin: de inflatie!
De Britse ex-premier Margaret Thatcher sprak ooit: ‘Inflatie is de onzichtbare dief die de spaarders komt beroven.’ The Iron Lady had een punt. 1,50 procent inflatie op jaarbasis lijkt misschien niet veel, maar als u het opgetelde resultaat over vele jaren heen bekijkt, moet u waarschijnlijk even slikken. Als u tien jaar geleden 100 euro op een rekening had gezet, blijft daar vandaag nog slechts 87 euro aan koopkracht van over. Nu, er zal nog steeds een bedrag van 100 euro op uw rekening staan, maar u zult er dus minder mee kunnen kopen. Het minder waard worden van je geld noemen we inflatie.
Als u niet oplet, kunnen de reserves die u in de loop der jaren hebt opgebouwd dus zomaar verdampen. Dat moet om meerdere redenen enkele alarmbellen doen afgaan. Bijvoorbeeld omdat we steeds langer leven. Op zich is dat geen slecht nieuws natuurlijk, maar we kunnen wel maar beter goed voorbereid zijn op die oude dag. Het laatste wat u wilt, is dat uw spaarreserves er op uw 80ste helemaal zijn doorgejaagd, terwijl u fluitend 100 jaar wordt.
Nog een extra reden om nú al een stevige buffer op te bouwen: we moeten het in ons land stellen met een relatief laag pensioen. Als u stopt met werken, moet u gemiddeld zien toe te komen met 60 procent van uw vroegere inkomen. Terwijl u de levensstijl die u gewend bent, uiteraard niet drastisch wil omgooien.
Tijd voor actie dus. U kunt uw financiële huishouding beschouwen als een gereedschapskist. Uw koopkracht beschermen met alleen maar een spaarrekening als gereedschap, dat is zoals klussen in huis met alleen maar een hamer. Niet zo handig als u schroeven moet vastdraaien. U beschikt dus maar beter over een ruime waaier aan tools. Let wel: sparen zou altijd stap één moeten zijn. Het is aangewezen om zo’n zes maandlonen opzij te houden, als buffer voor onvoorziene uitgaven. Dat geeft u de nodige gemoedsrust. Wat daarna eventueel overblijft, kunt u gaan beleggen. Dat is een ideale manier om uw spaarreserves beter te laten renderen. Denk daarbij aan pensioensparen, obligaties, aandelen, beleggingsverzekeringen, investeringen in vastgoed …
Zoals u merkt zijn er tal van opties om uw ‘financiële gereedschapskist’ mee te vullen. Gelukkig hoeft u niet alleen uit te pluizen hoe uw ideale portefeuille eruitziet. Uw Crelan-agent staat u bij met raad en daad. Eerst gaat hij of zij met behulp van een vragenlijst na wat voor type belegger u bent. Speelt u graag op veilig, of neemt u liever meer risico om de deur te openen naar een hoger potentieel rendement? Daarna zal uw Crelan-agent een oplossing op uw maat voorstellen, waarmee u de koopkracht van uw spaarreserves kunt beschermen. Zo gaan jullie samen die vervelende onzichtbare dief te lijf.
Wil u uw eerste stappen op de beurs zetten? Bekijk hier alvast hoe u de 10 fouten van élke startende belegger kan vermijden.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.