Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
De inflatie staat op haar hoogste punt sinds lange tijd. Dat wil zeggen dat het leven almaar duurder wordt, met stijgende prijzen aan de kassa en de pomp. Vorige maand bedroeg het inflatiecijfer 2,73 procent in ons land. Lijkt verwaarloosbaar? Think again: zulke inflatiecijfers zijn genoeg om in tien jaar tijd een kwart van je koopkracht te verliezen! Tijd om actie te ondernemen, dus.
Het lijkt wel alsof het spook van de inflatie na een relatief rustige periode uit slaapstand is ontwaakt. De prijzen zijn in korte tijd enorm gestegen, en we komen nu zelfs op het punt dat die toegenomen levensduurte zich laat voelen in ons dagelijks leven: aan de kassa van de supermarkt, of wanneer we onze energiefactuur betalen. De oorzaak? Hoe kan het ook anders: de coronacrisis. Maar daarover verderop meer.
Simpel gesteld is inflatie een sluipmoordenaar die het op je geld gemunt heeft. Met het inflatiecijfer drukken we immers uit in welke mate de consumptieprijzen stijgen: denk aan levensmiddelen, elektriciteit, brandstof … Vorige maand bedroeg het inflatiecijfer 2,73 procent in ons land. Dat wil zeggen dat het leven 2,73 procent duurder is geworden.
Bij inflatie denken we ook meteen aan ‘de index’. In ons land kennen we immers het bijzondere principe van de automatische loonindexering: lonen en uitkeringen zijn in bepaalde mate aan de inflatie gebonden, en stijgen mee als het leven duurder wordt.
Inflatie vreet aan je spaarcenten. Als alles 2,73 procent duurder wordt, wil dat immers zeggen dat je 2,73 procent koopkracht verliest. Je zult dus minder kunnen kopen met het geld dat je bij elkaar hebt gespaard.
Het échte gevaar van inflatie zit ‘m in de lange termijn. 2,73 procent lijkt misschien niet veel, maar als die inflatie jaar na jaar aanhoudt, ben je na tien jaar 27,3 procent van je koopkracht kwijt! Heb je 10.000 euro op je spaarrekening staan? Dan is het verlies aan koopkracht na 10 jaar opgelopen tot ruim 3.000 euro. (Voor alle duidelijkheid: er zal nog steeds 10.000 euro op je rekening staan, maar omdat alles duurder is geworden, zul je er veel minder mee kunnen kopen.)
Dat de consumptieprijzen de laatste tijd zo fel zijn gestegen, ligt niet het minst aan de coronacrisis, die op verschillende manieren toeslaat.
Of de hoge inflatie — voor de Eurozone gaat het zelfs om 3 procent — een tijdelijk fenomeen dan wel een blijver is, is nog onzeker. Wat wel zeker is, is dat de Europese Centrale Bank (ECB) er weinig tegen zal ondernemen.
De ECB heeft in haar gereedschapskist nochtans enkele mechanismen zitten om inflatie te bestrijden. Een renteverhoging, bijvoorbeeld. Waarom ze die niet gebruikt? Omdat de Europese Centrale Bank de economie, die herstellende is van de coronacrisis, nog te fragiel acht om een hogere rente aan te kunnen. Ook voor overheden zou z’n hogere rente een streep door de rekening zijn. Zij pompen nu volop geleend geld in de economie in de hoop ze zo weer aan te zwengelen. Hogere rentes zouden dus ook hogere lasten voor overheidsschulden betekenen.
Conclusie: zelf het heft in handen nemen.
Spaarders hoeven dus niet te rekenen op de Europese Centrale Bank voor een renteverhoging. De interest op een spaarrekening blijft daardoor op 0,11 procent steken. De inflatie is echter vele malen groter, waardoor je op een serieus verlies afklokt.
Als spaarder komt het er dus op aan om de inflatie te verslaan; om op zoek te gaan naar een manier om je geld beter te laten renderen. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat sluipmoordenaar inflatie geruisloos toeslaat. En dat je je zuurverdiende spaarcenten jaar na jaar verder ziet wegsmelten …
Op zoek naar manieren om je spaargeld te laten renderen? Dan is beleggen misschien wel iets voor jou. Een Crelan-agent in de buurt kan je er meer over vertellen. Bekijk ook zeker het artikel ‘Sparen én beleggen: de ideale combinatie om rendement na te jagen?‘ en laat je inspireren!
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.