Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Misschien denk je dat beleggen niks voor je is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat je nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen je graag van het tegendeel.
Beleggen kan vandaag eenvoudig. Zeker als je je laat begeleiden door je Crelan-kantoor. Je Crelan-agent vertelt je, nadat hij je persoonlijke situatie heeft geanalyseerd, hoeveel je kan beleggen, hoe je best belegt en waarin. Ga vrijblijvend eens luisteren. Maak gerust een afspraak.
Het is altijd verstandig om wat geld opzij te hebben voor onverwachte uitgaven. Deze zogenaamde financiële buffer plaatsen de meeste mensen op een spaarrekening. Want als je je geld gewoon op je zichtrekening laat staan, dan maak je dat makkelijker op. Aan geld dat op een spaarrekening staat, kom je in principe iets minder makkelijk aan. Hoeveel spaargeld je minimaal moet hebben, hangt sterk af van je persoonlijke situatie: woon je samen of alleen, hebt je inwonende kinderen enz. Een financiële reserve van minimaal 10.000 euro is altijd aangewezen.
Zet je geregeld wat geld opzij? Denk dan eens aan beleggen. Het kan al vanaf 25 euro per maand.
Meestal moet je voor een belegging rekening houden met een lange(re) beleggingshorizon en daarom beleg je best met geld dat je niet onmiddellijk nodig hebt. Sparen lijkt op het eerste gezicht veiliger dan beleggen: je behoudt wat je stort, je krijgt rente en het depositogarantiestelsel beschermt je tot 100.000 euro per bank ingeval de bank in financiële moeilijkheden zou komen. Maar tegenwoordig verliest je ‘extra’ geld – het geld dat je niet meteen zal nodig hebben – sowieso een deel van zijn waarde, want de inflatie ligt momenteel veel hoger dan de rente op een spaarrekening. De afgelopen 10 jaar (2012 – 2022) bedroeg de gemiddelde inflatie in België 2,91 % (Bron: Historische geharmoniseerde inflatie België – HICP inflatie België (inflation.eu)). Bij een inflatie van 2,91 % per jaar heeft een kapitaal van 10.000 euro over tien jaar nog slechts de koopkracht van 7.506 euro. Of andersom: een kapitaal van 10.000 euro moet bij een inflatie van 2,94 % over tien jaar aangegroeid zijn tot 13.322 euro om dezelfde waarde te behouden. Beleggingen kunnen, op langere termijn, potentieel een hoger rendement opleveren, wat een groot verschil kan maken. Als je bijvoorbeeld 50 euro per maand belegt, kan dat over een langere periode al een groot effect hebben op het uiteindelijke resultaat. Beleg wat je niet direct nodig hebt om te kunnen profiteren van een potentieel hoger rendement. Afhankelijk van het type belegging is het niet altijd zeker dat je je belegde kapitaal voor 100% terugkrijgt. Je kan die risico’s op verschillende manieren beperken: door te kiezen voor een fonds (d.w.z. dat je je geld niet allemaal in 1 product investeert maar in een hele reeks van producten), door gespreid in de tijd te beleggen wat automatisch gebeurt met een beleggingsplan en door te beleggen op langere termijn. En er bestaan tal van beleggingen, ook voor mensen die niet graag veel risico nemen.
Zelfs een kleine maandelijkse storting vanaf 25 euro kan op termijn een verschil maken. Die storting kan automatisch, net als bij een spaarrekening. Bovendien kan je wanneer dan ook en gratis het gestorte bedrag (of de frequentie ervan) wijzigen of je beleggingsplan beëindigen. Tot slot beleg je in fondsen die, zoals hierboven gezegd, een ruime spreiding garanderen. Deze fondsen worden beheerd door de deskundige fondsenbeheerders.
En zelfs eentje met een fiscaal voordeel! Je kan pensioensparen via je bank of via je verzekering. Enige voorwaarde: je moet minstens 18 jaar oud zijn, maar niet ouder dan 55 als je van het fiscale voordeel wilt genieten. Afhankelijk van je leeftijd hebt je andere noden. Als je jong bent, wilt je waarschijnlijk een huis of appartement kopen. Dat op zich is al een stevige investering. Als je toch nog een extra inspanning levert en aan pensioensparen doet, zal je je dat later niet beklagen. Hoe jonger je begint, hoe groter het verschil op het einde van de rit. Maar zelfs als je pas op je 50ste begint met pensioensparen, loont het de moeite.
Weet je hoeveel pensioensparen vanaf 25 jaar oplevert?
Lees meer over ons beleggingsaanbod.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.