De beurs: hoe gaat het met de Belgische bedrijven?

4 minuten leestijd

Succesverhalen op de beurs hoef je niet ver te gaan zoeken: ook tal van Belgische bedrijven bieden de belegger heel wat kansen, zo weet Danny Van Quathem (senior equity analyst bij Econopolis). We gingen op reis in België Beursland en kwamen terug met chocolade en chips… voor elektrische wagens.

De Belg graait graag in de koekjestrommel. Anno 2022 prijkt onze Belgische koninklijke familie nog steeds op de koekjesdozen van Delacre. Dat succesverhaal begon twee eeuwen geleden, toen Charles Delacre in zijn Brusselse apotheek chocolade begon te verkopen als geneesmiddel.

Later opende hij een chocoladewinkel en vervolgens een fabriek. Daar produceerde hij vanaf 1873 chocolade onder zijn naam, de koekjes volgden in 1891. Omdat Charles geregeld de beeltenis van de Belgische koninklijke familie op de verpakking plaatste, kreeg hij in 1879 het predicaat van hofleverancier.

De blikken koekjesdoos werd een stukje nationaal erfgoed. Alleen is het een beetje wrang dat het bedrijf niet meer in Belgische handen is. In 2016 verkocht United Biscuits, in handen van de Turkse Yildiz Holding, Delacre aan CTH Invest, de holding van Giovanni Ferrero. Dat is de man achter het merk Ferrero Rocher. Delacre kon zich geen betere eigenaar wensen, want de familie Ferrero ontfermt zich ook over Nutella, Mon Chéri, Kinder Surprise en andere topmerken. Qua marketing kent deze familie haar gelijke niet. 

Jammer genoeg kon de Belgische belegger niet profiteren van het succesverhaal van Delacre via een beursnotering. Gelukkig is er Lotus, dat eind 1988 wél op de beurs van Brussel geïntroduceerd werd, tegen 33 euro per aandeel. Vandaag is het aandeel bijna 200 keer meer waard.

Aantrekkelijke beleggersverhalen van eigen bodem

De gigantische waardecreatie door Lotus is uitzonderlijk, maar België heeft heus nog wel meer aantrekkelijke beleggingsverhalen. Akkoord, er noteren weinig groei-KMO’s op onze beurs – u kunt niet beleggen in Renson, Katoen Natie of Soudal – en bovendien verdwijnen heel wat mooie bedrijven als Duvel, Sioen en Resilux.

Maar onze beurs biedt desondanks meer dan voldoende kansen voor wie vaderlandsliefde met een mooi rendement wil verzoenen. Denk aan de logistieke superbedrijven zoals WDP en VGP. Zij waren de grote winnaars van de coronacrisis, want de vraag naar moderne magazijnen en logistieke hubs is groter dan ooit.

Massale investeringen door Belgische bedrijven

Hoewel ook sommige Belgische bedrijven, zoals Kinepolis en Barco, midscheeps getroffen werden door de coronacrisis, publiceerden de meeste ondernemingen in 2021 behoorlijke resultaten. Als bevoorrechte getuige van het Belgisch bedrijfsleven zijn we onverbloemd optimistisch over 2022.

Het belangrijkste argument hiervoor zijn de vele geplande investeringen. Die zijn deels een inhaalbeweging na de voorzichtige houding tijdens de crisis, maar ze kaderen ook in de verwachte forse economische groei. Denk aan uitbreidingsinvesteringen bij Bekaert, Solvay, Umicore of X-FAB. Er is ook geen bedrijf dat meer investeert dan stroomnetbeheerder Elia, dat een cruciale rol speelt in de energietransitie.

Daarnaast zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling enorm belangrijk. Denk maar aan onze farma- en biotechbedrijven (UCB, Argenx, Galapagos en de talrijke kleine biotech- en medtechbedrijven) of onze technologieparels zoals Melexis. UCB ontwikkelde een nieuwe behandeling voor psoriasis, Argenx richt zich op zeldzame ziektes, Nyxoah ontwikkelde een techniek voor de behandeling van slaapapneu en Onward Medical ontwikkelt een technologie om patiënten met ruggenmergletsels opnieuw te laten bewegen.

In het laatste geval speelt het sterk ontwikkelde Belgische farma-ecosysteem een positieve rol, want we trekken buitenlandse bedrijven aan. De Belgische belegger kan daardoor samen investeren met topinvesteerders zoals LSP en Wellington, maar ook met de Christopher Reeve Foundation. Reeve, beter bekend als acteur in de ‘Superman’-films, raakte verlamd door een val van zijn paard. Nu steunt zijn foundation bedrijven zoals Onward die een oplossing voor de problematiek zoeken.

Belgische chips in elektrische wagens

Onze Belgische toppers spelen eveneens een cruciale rol in de evolutie van het wagenpark. Zo vind je chips van Melexis in de nieuwste Tesla. Daarnaast is er ook meer verborgen innovatie. Die zit o.a. bij de talrijke start-ups zoals Collibra, een bigdatabedrijf dat deels in handen is van Sofina.

Innovatie vind je echter ook bij ondernemingen die al generaties meedraaien. Zo werkt Bekaert aan componenten voor een project rond waterstof. DEME (Ackermans) speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van windenergie, maar het onderzoekt eveneens of het economisch haalbaar is om mangaanknollen uit de diepzee op te halen. DEME is ook één van de bedrijven die samen de plannen ontwikkelen voor een energie-eiland in de Noordzee. 

In principe zijn de minst kapitaalintensieve bedrijven met het hoogste rendement de beste beleggingen. Langetermijnbeleggers in Lotus Bakeries zullen dat met plezier bevestigen. Lotus heeft de voorbije jaren trouwens flink geïnvesteerd in nieuwe fabrieken. Er mag al eens een koekje meer gegeten worden.

Gelukkig kan men op de beurs nog in andere Belgische merken investeren. Denk maar aan Van de Velde, het familiebedrijf achter de merken Marie Jo, Andres Sarda en PrimaDonna. Body positivity is a moral duty!

Als belegger kan je kiezen om te investeren in Belgische bedrijven, net als in bedrijven die inzetten op duurzaamheid. Maar … loont het de moeite om hier je centen in te stoppen? In dit artikel onderzoeken we of beleggen in duurzaamheid een goed idee is.

Ben je van plan om je eerste stappen op de beurs te zetten of wil je je huidige portefeuille herbekijken? Je Crelan-agent staat voor je klaar en helpt je op weg.


Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.