De rente: wat na de inflatiepiek?

3 minuten leestijd

Na meer dan tien jaar waarin de rente zo goed als nul was, moest de Europese Centrale Bank heel snel en kordaat de rente optrekken om de sterke stijging van de prijzen (inflatie) te bestrijden. Daarmee lag ook de weg open voor een hogere rente op spaarrekeningen en beleggingen op korte termijn. Aan die periode komt nu geleidelijk een einde. Wat nu?

Wat voorafging

Het wordt makkelijk vergeten, maar tot aan het uitbreken van de covidpandemie was de rente-evolutie saai. In de nasleep van de Europese schuldencrisis in de eerste helft van de jaren 2010 hield de ECB haar beleidsrente zeer laag, zelfs negatief.

Zo wilde ze de erg zwakke economische groei in de eurozone de nodige zuurstof geven. De inflatie was toen meestal erg laag. Inflatiebestrijding, waarbij een centrale bank de rente verhoogt, was niet nodig.

Toen covid uitbrak werd dat beleid volgehouden. De economie was tot een brutale stilstand gekomen en moest op elke mogelijke manier ondersteund worden. De lage rente hielp daarbij.

De strijd tegen de inflatie doet rente pieken

De gevolgen van covid in de economie deden zich vaak pas na lange tijd voor. De oorlog in Oekraïne zorgde voor bijkomende verstoring. Overal doken tekorten op: basismaterialen, bakmeel, olijfolie, … het werd allemaal veel duurder door schaarste en bevoorradingsproblemen. De pijnlijkste prijsstijgingen zagen we op de energiemarkt, en die joegen de inflatiecijfers sterk omhoog, tot een piek van ruim 12% in oktober 2022.

De ECB greep heel kordaat in en trok de rente op van -0,25% naar een piek van 4%. Deze rente-ingreep bracht ook de marktrentevoeten op korte termijn in beweging (die zijn immers heel gevoelig voor veranderingen in het ECB-beleid), onder meer ook die van de spaarrekeningen. De succesvolle uitgifte van de Belgische staatsbon, in september 2023, vond plaats toen de kortetermijnrente haar piek bereikte.

De rente hoog houden is geen optie

Ondertussen is er heel wat veranderd. De inflatie daalde: ze stond in juli op 3,64%. Dat is nog te hoog - de ECB wil de inflatie tot 2% beperken - maar economen verwachten dat ze geleidelijk zal blijven dalen.

Tegelijk wordt duidelijk dat de hoge rente een aanzienlijke economische kostprijs heeft. De economische groei in de eurozone is laag wat weegt op het consumentenvertrouwen en de investeringen, en de eerste problemen op de arbeidsmarkt duiken op.

Omdat de inflatiebestrijding al goed gevorderd is, en om te vermijden dat de economie nog verder afkoelt, verlaagde de ECB in juni 2024 voor het eerst de rente. Naar verwachting zal ze daar in de toekomst mee voortgaan, traag maar zeker. Welke mogelijkheden hebt u vandaag nog?

Welke mogelijkheden hebt u vandaag nog?

De marktrente op korte looptijden is vandaag nog relatief aantrekkelijk, maar ze zal geleidelijk aan verder dalen. Wie nu op één jaar belegt, moet er rekening mee houden dat de herbelegging binnen een jaar tegen een lagere rente zal gebeuren. Als spaarder moet u dus de zekerheid over het aantrekkelijke rendement vandaag afwegen tegen het vooruitzicht van lagere rente in de toekomst.

Maar er is meer dan alleen beleggen op korte termijn, de looptijden die het meest gevoelig zijn voor de ECB-rente. De rente op middellange (3 à 5 jaar) of lange termijn is minder afhankelijk van wat de ECB doet. Dat geeft u de mogelijkheid om aantrekkelijke rentevoeten gedurende langere tijd in uw portefeuille op te nemen.

Uw agent vertelt u graag meer over de verschillende manieren waarop dat kan. En zo maakt u het rendement van uw spaargeld niet uitsluitend afhankelijk van de - zachtjes dalende - kortetermijnrente.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.