Economisch slagveld maar florerende beurzen: hoe moet dat verder?

3 minuten leestijd

Het was een nooit geziene vertoning dit voorjaar: terwijl de consumptie wereldwijd implodeerde en de werkloosheid alle records brak, gingen de beurskoersen met sprongen de hoogte in. Het resultaat was haast surrealistisch. Toen de wereld uit lockdown kwam, noteerde de Bel20 terug 40 % hoger dan op de bodem van de coronacrash. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq piekte tegen het begin van de zomer zelfs tegen zijn hoogste niveau ooit. Het was bijna een geruststelling dat de beurs tussentijds ook af en toe weer wat stoom afliet.

V-herstel voor de beurs

De extreme beursreacties van de afgelopen maanden zijn op zich geen verrassing. Aan de traditionele economische indicatoren hebben beleggers nu weinig houvast. Economische cijfers weerspiegelen het verleden, terwijl de beurs altijd vooruitkijkt. Maar vooruitkijken, is vandaag zeer moeilijk. In Amerika heeft amper 10 procent van de bedrijven al vooruitzichten bekend gemaakt voor dit jaar. Ondertussen verwachten beleggers zich aan een V-herstel voor de winsten van beursgenoteerde bedrijven: 2020 is sowieso een verloren jaar, maar in 2021 gaan ze ervan uit dat de bedrijfswinsten ongeveer terug op het pre-corona-niveau zullen staan. Dat is niet onmogelijk maar het legt de lat wel zeer hoog. De economie zal immers aan een veel trager tempo uit het dal kruipen.

Heropening economie geeft moed

Ook de heropening van de economie was een opsteker voor de beurs. De consument schoot onmiddellijk terug uit de startblokken en de arbeidsmarkt veerde forser op dan verwacht. Vooral in de VS. In het Amerikaanse banenrapport van begin juni zagen velen het bewijs dat de verwachtingen misschien toch te negatief waren geweest. Ook in Vlaanderen kondigde de VDAB begin juli aan dat het aantal vacatures weer het pre-corona-peil bereikt had.

Massale overheidssteun doet zijn werk

Het meest vertrouwenwekkende signaal kwam evenwel van het beleid. Nooit eerder toverden de overheden zo snel en zo massaal een enorme hoeveelheid monetaire en budgettaire steun uit hun hoed. Op enkele maanden tijd waren de balansen van de centrale balansen dubbel zo zwaar aangedikt als na de financiële crisis. Ook in de reële economie was de staatssteun immens. In zowat alle ontwikkelde landen werden er premies en overbruggingsuitkeringen uitgedeeld aan zelfstandigen, werklozen en bedrijven die getroffen waren door corona. In de VS gingen de armsten er qua inkomen zelfs op vooruit. Zij krijgen -letterlijk- elke week een cheque in de brievenbus.

Technologie op kop

Dit wekte niet alleen het vertrouwen van de belegger, maar duwde ook de obligatie- en beleidsrente naar beneden. In die rentewoestijn zagen beleggers de beurs als een vruchtbare oase. Vooral in de corona-sectoren werd er volop gekocht: technologie, gezondheid, biotech, supermarkten, …. Zelfs na de koopgolf die we hebben gezien, zijn de beurzen gemiddeld nog redelijk geprijsd. Dat komt omdat een grote groep aandelen veel minder aan het herstel heeft deelgenomen. Denken we maar aan energiebedrijven, banken en nutsbedrijven. Maar in de coronasectoren beginnen de waarderingen fors op te lopen. Enkele Amerikaanse tech-reuzen, zoals Apple of Microsoft, zijn nu quasi evenveel waard als de 30 belangrijkste Duitse aandelen samen. Die situatie klopt niet meer. We weten uit ervaring dat zo’n extreme marktconcentratie in een handvol aandelen nooit lang standhoudt.

Wachten op vaccin

De belangrijkste vraag is nu hoe de beurzen zullen reageren in de volgende fase van de epidemie. Als de overheidssteun teruggeschroefd wordt, zullen we zien hoe de economische patiënt uit zijn coma ontwaakt. Dat kan nog moeilijke momenten geven. Maar de crisis zal pas definitief achter ons liggen, als er een vaccin beschikbaar is voor miljarden mensen. Ondertussen zullen de beurzen blijven drijven op het corona-sentiment, zowel positief als negatief. Berichten over een vaccin, heropflakkeringen van het virus of ander coronanieuws kunnen nog voor veel onzekerheid of euforie zorgen. Zolang zullen beleggers moeten leven met extreme koersbewegingen. Maar laat u daar niet door van de wijs brengen. Houd uw blik op de toekomst gericht en kies voor kwalitatieve aandelen en obligaties die sterk genoeg zijn om de pandemie te overleven. Op lange termijn blijft dat de beste manier om vermogen op te bouwen. Ook in coronatijden.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.