Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
De prijs van goud is in de laatste vijf jaar verdubbeld. En misschien stopt het daar niet: sommige investeerders verwachten namelijk dat de goudprijs nog hoger zal klimmen! Dat denkt ook Arnaud du Plessis, een professioneel belegger in goud en goudmijnen voor vermogensbeheerder Amundi. Bekijk nu het interview over investeren in goud.
ARNAUD DU PLESSIS: “Een terugval of een pauze, zoals we de voorbije maand zagen, is normaal en zelfs gezond. Maar ik geloof dat er een goeie kans is dat de goudprijs uiteindelijk nog hoger zal klimmen. En de kansen voor de goudmijnen liggen nog beter, want ondanks de hoge goudprijs, noteren zij nog een stuk onder hun hoogste peil.”
DU PLESSIS: “Voor mij illustreert dat twee zaken. Ten eerste: ook Buffett ziet dat de hausse van goud sterke fundamenten heeft. En ten tweede: die van de goudmijnen zien er nog beter uit.”
“Het heeft te maken met de lage rente. En met de verwachting dat die nog lang op een laag peil zal blijven. De rente op langlopende Amerikaanse staatsobligaties bedraagt nog 0,7%, en dat is minder dan de inflatie. De zogenaamde reële rente, dat is de rente na inflatie, is daardoor negatief. Daardoor verliezen ook beleggers in langlopende obligaties aan koopkracht, waardoor ze op zoek gaan naar alternatieven. Eén zo’n alternatief is goud. Het levert dan wel geen rente op, maar het heeft de reputatie dat het op lange termijn de inflatie volgt. De prijsevolutie van goud liep in het verleden perfect parallel met de evolutie van de reële rente.”
“Ja, dat klopt. Maar het tegendeel lijkt te gebeuren. De Amerikaanse centrale bank heeft pas nog bekendgemaakt voortaan te streven naar een gemiddelde inflatie, in plaats van meteen in te grijpen als de inflatie boven de 2 procent stijgt. Daardoor stijgen de kansen dat de reële rente nog verder onder nul zal zakken, of nog langer zeer laag zal blijven, en dat zou de goudprijs ondersteunen.”
“Neen. De aandelenkoersen van de goudmijnen bewegen veel forser dan de goudprijs. Op lange termijn zelfs met een factor twee tot drie. Dat is heel leuk als de goudprijs stijgt, maar het is heel pijnlijk als de goudprijs daalt. Beleggers in goudmijnen moeten dus veel risico aankunnen. Interessant is dat de goudmijnen die hefboom vandaag nog niet helemaal hebben waargemaakt. Maar ik geloof dat ze de inhaalbeweging nog zullen maken.”
“Omdat de kaarten nu beter liggen dan vijf jaar geleden. Toen de goudprijs naar 1.000 dollar was gezakt, waren de meeste goudmijnen verlieslatend. Daarom hebben ze de voorbije jaren hard gewerkt aan hun efficiëntie. De gemiddelde kost om goud te winnen, ligt vandaag veel lager. Het kost nu gemiddeld om en bij de 1.200 dollar om een ounce goud te delven, ver onder de goudprijs dus. De goudmijnen zijn dus heel winstgevend.”
“Lang geleden, toen veel belangrijke goudmijnen in instabiele regio’s lagen, was dat inderdaad een risico. Mede daarom heeft de industrie zich meer toegelegd op goudmijnen in Noord-Amerika en Australië. Dat zijn ook de goudmijnen waarin wij vooral beleggen.”
“Het werken met chemicaliën en zuren houdt risico’s in. En zogenaamde ‘open pit mijnen’ (waarbij alle grond wordt weggegraven, red.) laten weinig over van het landschap. Maar de wanpraktijken situeren zich vooral bij de illegale mijnen, in instabiele regio’s. De Westerse goudmijnindustrie is zich er meer en meer van bewust dat ze de impact op het milieu moet beperken. Je mag gerust zijn: de beursgenoteerde Westerse goudmijnen behoren tot de betere leerlingen van de klas.”
Arnaud du Plessis, Amundi.
Goud zit in de lift, net zoals techaandelen. Lees hier waarom de run op techaandelen dit keer géén zeepbel is.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.