Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Als het nieuws even niet gedomineerd wordt door corona, is de kans groot dat het over dat ándere virus gaat: het inflatievirus. De prijzen van onder meer energie en bouwmaterialen stijgen enorm door problemen in de productie- en logistieke ketens, maar daar kan technologische innovatie misschien wel wat aan verhelpen. Dat zegt Siddy Jobe, Portfolio Manager van Econopolis Funds Econopolis Exponential Technologies.
Je zal het vandaag misschien maar moeilijk kunnen geloven, maar niet álles wordt duurder. Denk maar eens aan je digitale verbruik. De voorbije tien jaar is onze hoeveelheid verbruikte data exponentieel gestegen, maar niet de prijs ervan. Bovendien is onze gsm in diezelfde periode een soort digitaal Zwitsers zakmes geworden, dat niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven.
Op basis daarvan zou je kunnen verwachten dat de prijs van smartphones de laatste tien jaar is gestegen. Het tegendeel is waar. De prijs van je mobiel abonnement is het afgelopen decennium misschien wel gestegen, maar je krijgt er veel meer voor in de plaats. Ons huidig mobiel dataverbruik zou tegen de prijzen van tien jaar geleden tegen de duizenden euro’s per maand aanlopen. De reden daarvoor is productinnovatie: technologie wordt steeds sneller en krachtiger, maar tegelijk ook goedkoper.
Dit brengt ons bij het ‘deflatoire’ karakter van technologie. Deflatie doet zich voor wanneer de prijzen in de loop van de tijd dalen. Het is de constante, innovatieve vooruitgang van technologie die ervoor heeft gezorgd dat de kostprijs van technologie de voorbije jaren steeds sneller is gedaald.
Nu, technologie is ook deflatoir omdat het de productie van goederen en diensten op efficiënte wijze laat opschalen. Naarmate technologische verbeteringen de productiesnelheid verhoogt, wordt het makkelijker om aan de vraag op de markt te voldoen. En als het aanbod aan de vraag kan voldoen, is er in het algemeen geen ruimte voor prijsverhogingen. Op die manier zou innovatie ook een ‘vaccin’ kunnen bieden voor het inflatievirus.
Innovatie heeft echter vaak meerdere pogingen nodig om tot het finale doel te komen. Een uitstekend voorbeeld is IIoT, voluit het ‘Industrial Internet of Things’. Het internet der dingen omvat fysieke objecten die zijn ingebed met sensoren en software die gegevens uitwisselen met andere apparaten en netwerken, om zo het leven van de consument makkelijker te maken. Denk daarbij aan huishoudapparaten, verlichting, thermostaten of beveiligingssystemen in huis.
Het Industrial Internet of Things gaat nog een stapje verder en focust op toepassingen die de efficiëntie en veiligheid van de industriële productie verhogen.
Hoewel er tien jaar geleden al volop over werd gespeculeerd, is het pas sinds kort dat alle technische aspecten voldoende matuur zijn om de belofte eindelijk in te lossen. Zo is de nodige rekenkracht van computers exponentieel toegenomen in de laatste jaren, terwijl de kosten voor opslag drastisch zijn gedaald. Verder zorgt de uitrol van glasvezel- en 5G netwerken voor hogere downloadsnelheden. Kortom, het is nu pas dat IIoT zijn ware potentieel kan waarmaken.
Op dit ogenblik leveren bedrijven wereldwijd een strijd om hun voorraden te herstellen tot op pre-pandemische niveau. Die dure en moeizame uitdaging maakt echter dat bedrijven worden gedwongen zich tot technologie te wenden om hun toeleveringsketens te optimaliseren. De versnelde implementatie van IIoT-toepassingen past perfect in dat plaatje.
Het industrieel internet der dingen maakt het bijvoorbeeld mogelijk om bedrijfsnetwerken met elkaar te verbinden, waarbij een centrale hub gegevens coördineert in verband met vraag, aanbod, voorraad en capaciteit. De verbonden ondernemingen kunnen dan sneller reageren op problemen in de toeleveringsketens.
De coronacrisis en de impact ervan op de internationale markten heeft als neveneffect een versnelde implementatie van industriële internet der dingen-toepassingen in de hele waardeketen: van productie over stockage tot huis-aan-huisleveringen. Het logische gevolg zou moeten zijn dat op termijn vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd, wat de inflatie kan doen afnemen.
Wij zijn van mening dat aandelen van solide, winstgevende technologiebedrijven — zowel in tijden van deflatie als inflatie – die inspelen op exponentiële groeitrends, een mooie beleggingsopportuniteit bieden.
Meer weten over beleggen? Praat er over met je Crelan-agent of download hier alvast de brochure ‘Beleggen, een fluitje van een cent’ ? In dit artikel lees je ook meer over hoe je als belegger je eerste stappen op de beurs kan zetten en hoe je jouw beleggingsdoel vastlegt. Interessant voor wie als beginnende belegger aan de slag wil!
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.