Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
De Russische invasie in Oekraïne doet de hele wereld met afschuw reageren. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen, Europa balanceert op de rand van een grootschalig conflict. Die onzekerheid weegt ook op de financiële markten. En hoewel niets kostbaarder is dan een mensenleven, zien we het als onze taak om u als spaarder of belegger bij onze bank correct te informeren over de economische impact van deze crisis.
Vorig weekend kondigde het Westen een golf van zware economische sancties af om Moskou onder druk te zetten. De onmiddellijke impact bleef niet uit.
De Russische roebel crashte op ongeziene wijze; de beurs van Moskou bleef uit voorzorg dicht (de beurs is piepklein naar internationale normen, en vertegenwoordigt ca.0,3% van de wereldwijde aandelenmarkt. De kans dat u in uw beleggingsportefeuille blootgesteld bent aan Russische aandelen is dus klein).
Zelfs de zwaarste economische sanctie, de uitsluiting van Rusland uit het wereldwijde SWIFT-betalingssysteem, werd tegen de verwachtingen in goedgekeurd. Rusland is daarmee economisch volledig geïsoleerd: de geldstromen van en naar Rusland drogen op.
De energieprijzen bereiken recordkoersen
Rusland is een belangrijke handelspartner van de Europese Unie. Niet zozeer in volume, maar wel in de aard van de goederen. Energie, in de eerste plaats. 26% van de Europese olie-toevoer en 40% van de gasinvoer komen uit Rusland. De prijzen van zowel olie als gas bereiken recordkoersen, uit vrees voor verstoring van die aanvoer.
Russische energie is de voorbije jaren alleen maar belangrijker geworden voor Europa, en alternatieven zijn er op korte tot middellange termijn nauwelijks (en als ze er zijn, zoals in het geval van LNG-gas dat per schip kan getransporteerd worden, zijn ze veel duurder).
Denk aan titanium (een onmisbaar metaal voor bv. de vliegtuigindustrie), palladium, neon (gebruikt bij de productie van halfgeleiders), en tientallen andere cruciale grondstoffen. Rusland is, samen met Oekraïne, de grootste graanexporteur ter wereld (veel landen in het Midden-Oosten overleven op Oekraïense en Russische graanimport) en een dominante speler in landbouwgrondstoffen zoals kalium-nitraat, een onmisbaar ingrediënt van kunstmest. Daarnaast is Rusland een grote speler op de markt van luchtcargo. Door de sancties, en door de sluiting van het luchtruim van vele Europese landen, dreigen heel wat logistieke kettingen nog zwaarder verstoord te raken dan ze nu al zijn.
1. De inflatie dreigt nog meer op te lopen
De aangekondigde sancties isoleren Rusland bijna volledig en zullen het land hard treffen, waardoor het risico van tegensancties sterk is toegenomen. Rusland kan de leveringen van alle bovenstaande grondstoffen en goederen terugschroeven of stoppen. Zelfs als het niet zover komt, zal de verstoring van bv. het luchtverkeer de logistieke problemen waarmee de wereldeconomie kampt alleen maar vergroten.
De stijging van de olie- en gasprijzen – een voorspelbare reactie op de toegenomen onzekerheid – voedt ook andere prijsstijgingen. De inflatie, die ook zonder Oekraïne-crisis al hoog was (de index van de consumptieprijzen noteert nu 8,4% hoger dan een jaar geleden), dreigt nog hoger op te lopen, en langer aan te houden. De hoop bestond dat we dichtbij een ‘inflatiepiek’ stonden en dat stilaan sommige prijzen zouden beginnen te dalen (energie, bijvoorbeeld). Die hoop is nu verdwenen. Dat is een eerste belangrijk economisch neveneffect van de Oekraïne-crisis.
2. De centrale banken komen in het nauw
Een tweede gevolg: de centrale banken zitten nu in een erg lastig parket. De taak van een centrale bank is onder meer hoge inflatie bestrijden. In de Eurozone heeft de Europese Centrale Bank tot nu toe de hoge inflatie gedoogd, om het prille economische herstel na de pandemie niet af te remmen. Maar ze had wel duidelijk gemaakt dat tegen het einde van het jaar een eerste renteverhoging realistisch was, om zo de inflatie af te remmen. Door de Oekraïense crisis staan die plannen weer op losse schroeven.
De oorlog verhoogt het risico op een vertrouwensschok die de economische groei kan raken. In die omstandigheden is een renteverhoging niet voor de hand liggend. Een economie die getroffen wordt door groeivertraging, heeft juist lage rente en stimuleringsmaatregelen nodig. De verwachting dat de ECB wat terughoudender zou kunnen zijn in haar plannen om de rente te verhogen, is een positief element voor de financiële markten. Aandelen- en obligatiebeleggers houden immers niet van hogere rente.
Omdat de geopolitieke situatie ongezien is en vele kanten uit kan, is het moeilijk om beslissingen te nemen. Enkele vuistregels:
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.