Debetkaart vs. kredietkaart: wat zijn de verschillen?

4 minuten leestijd

We gebruiken dagelijks betaalkaarten, maar kent u het verschil tussen een bankkaart (officieel ‘debetkaart’ genoemd) en een kredietkaart? Hoewel ze er hetzelfde uitzien, kunnen ze op heel verschillende manieren worden gebruikt. In dit artikel leggen we u uit hoe beide kaarten werken, wat hun voor- en nadelen zijn, en in welke situaties u best met uw bankkaart of kredietkaart betaalt.

Wat is een bankkaart of debetkaart?

Met een bankkaart zoals de Bancontact-Visa Debit van Crelan wordt uw betaling of geldopneming onmiddellijk van uw zichtrekening gehaald of 'gedebiteerd'. Daarom noemen we zo’n kaart ook wel debetkaart. U kunt er niet meer geld mee uitgeven dan er daadwerkelijk op uw rekening staat, tenzij u een kredietlijn op uw rekening aanvraagt. Als er een debetsaldo (geautoriseerd of niet) op de rekening staat, is een debetrentevoet van toepassing. Er zijn ook limieten voor wat u per dag of week kunt spenderen.

Koopt u iets in een winkel of online, dan gaat het bedrag meteen van uw rekening naar de rekening van de handelaar. Uiteraard kunt u met zo’n bankkaart geld afhalen uit geldautomaten in binnen- en buitenland of bankverrichtingen doen aan de geldautomaat van uw bank.

De voor- en nadelen van een bankkaart

Plus

Min

U behoudt de controle over uw uitgaven omdat het saldo van uw rekening onmiddellijk wordt aangepast.

Uit veiligheidsoverwegingen heeft een bankkaart een gebruikslimiet: u kunt er per dag en per week niet meer dan een bepaald bedrag mee afhalen of betalen. 

U kunt er: 

  • in België en Europa(*) overal mee betalen, 
  • in België kosteloos geld afhalen uit geldautomaten,
  • in Europa euro’s afhalen, mits kosten bij bepaalde lokale banken of betaalterminals,
  • in Europa andere munteenheden dan euro afhalen, steeds mits kosten.

U vindt de gebruikslimieten van uw Crelan-bankkaart terug in de Crelan Mobile-app en in MyCrelan. Of vraag ze aan uw Crelan-agent.

U hoeft geen cash meer op zak te hebben.

Wat is een kredietkaart?

Met een kredietkaart gaan uw betalingen of geldafhalingen niet onmiddellijk van uw rekening maar pas later, op een vast moment in de maand. De uitgever van de kredietkaart leent u dus voor een korte periode geld.

Met uw kredietkaart kunt u betalen bij de meeste handelaars, meestal op een betaalterminal, contactloos of met uw pincode.

De kredietkaart wordt ook vaak gebruikt voor online aankopen of om een hotel of vlucht te boeken. En u kunt u er geld mee opnemen aan geldautomaten. U betaalt daarvoor wel een vergoeding. Voor geldafhalingen in Europa gebruikt u daarom beter uw debetkaart, hoewel sommige lokale banken of terminals hier ook kosten voor in rekening brengen.

Alle kredietkaarten hebben een gebruikslimiet: een maximumbedrag dat u met uw bank afspreekt. Voor de Crelan Visa Classic-kaart is dat bijvoorbeeld maximaal 1.900 euro per maand, bij de Crelan Visa Gold-kaart 5.000 euro. Zorg ervoor dat er genoeg geld op uw rekening staat om uw uitgaven te dekken vóór de maandelijkse afrekening.

De voor- en nadelen van een kredietkaart

Plus

Min

Een kredietkaart aanvaarden ze bijna overal, in België en overal in de wereld.

Er moet genoeg geld op uw zichtrekening staan op het moment van de afrekening, anders riskeert u ongeoorloofd in het rood te gaan.

U hoeft niet veel cash op zak te hebben. Handig als u naar een land reist met een vreemde munt.

Hotels of autoverhuurders blokkeren vaak een bedrag op uw kredietkaart als borg voor de toekomstige hotelrekening of schade aan uw huurwagen, waardoor u soms minder geld beschikbaar hebt dan u denkt.

U krijgt een tijdje krediet: u moet uw uitgaven slechts één keer per maand afrekenen. U krijgt ook een maandelijks overzicht van uw uitgaven.

Aan het gebruik van een kredietkaart zijn kosten verbonden: een jaarlijkse bijdrage maar ook voor het afhalen van cash bijvoorbeeld.

Sommige kredietkaarten verzekeren uw aankopen tegen diefstal, beschadiging, niet-conforme levering of niet volledig intact aankomen … Vaak zit er ook een reisverzekering bij.

Welke kaart past het beste bij u?

De keuze voor een bankkaart (debetkaart) of een kredietkaart hangt af van uw financiële gewoonten en behoeften.

Kies voor een debetkaart als u een strikt budget wilt aanhouden en voor een kredietkaart als u graag online shopt en/of reist en daarvoor wilt profiteren van extra verzekeringen.

Voor de meeste mensen is een combinatie van beide kaarten de beste oplossing. Gebruik uw debetkaart voor dagelijkse uitgaven en uw kredietkaart voor specifieke situaties zoals reizen of grote aankopen.

Debetkaart vs. kredietkaart: een vergelijking

Kenmerk

Debetkaart

Kredietkaart

Betalingstype

Onmiddellijk van de rekening

Eén keer per maand van de rekening

Aanvaarding

Wereldwijd(*)

Wereldwijd

Veiligheid & verzekeringen

Geen verzekeringen

Reis-, aankoopverzekering

Geschikt voor

Dagelijkse uitgaven

Reizen, online shoppen, grote aankopen

Limiet

Kaartlimiet

Kaartlimiet

(*) Om verrichtingen te kunnen doen buiten Europa, moet u de kaart eerst openstellen voor wereldwijd gebruik. Dat kan via MyCrelan of via uw Crelan-agent.

Nog een paar belangrijke tips…

  • Raadpleeg de reglementen en de tarieven van uw Crelan-betaalkaarten: daarin staan alle voorwaarden en kosten vermeld.
  • Ga na wat de dag- en weeklimieten zijn voor uw bankkaart en de maandlimiet van uw kredietkaart. Zo voorkomt u vervelende situaties.
  • Hou uw pincodes geheim. Leer ze van buiten en schrijf ze nergens op. Lees meer veiligheidstips op de website van Card Stop.
  • Kaart verloren, gestolen of ingeslikt? Laat ze onmiddellijk blokkeren via Card Stop op +32 78 170 170. Geef een diefstal altijd aan bij de politie.
  • Bij geldafhalingen in België is het beter om uw bankkaart te gebruiken dan uw kredietkaart: bij een kredietkaart betaalt u voor iedere geldafhaling een vaste kost. Haalt u geld af in het buitenland, vergelijk dan de kosten voor geldafhalingen met uw kredietkaart met die voor uw bankkaart. Vraag hierover meer informatie aan uw Crelan-agent voor u op reis vertrekt.
  • Gebruik uw kredietkaart altijd verstandig en bouw geen schulden op.

Interesse in de bank- en kredietkaarten van Crelan?

Hier leest u meer. Of contacteer uw Crelan-agent voor persoonlijk advies.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.