Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Sta jij op het punt om voor de allereerste keer een appartement of woning te kopen? Dan komen er heel wat vragen op je af. Hoeveel mag je lenen? Hoe doe je een goed bod? En waarop moet je letten als je een pand gaat bekijken? Zie je door de bomen het huis niet meer? Geen nood, wij helpen je op weg. En we hebben nog veel meer praktische tips voor je klaarstaan in onze brochure.
De eerste stap in je huizenjacht? Bepalen hoe groot je budget is. Volgens de norm van de Nationale Bank mag je in principe 90 procent van de aankoopprijs lenen. Voor een woning van 200.000 euro is dat 180.000 euro.
De overige 20.000 euro – je eigen inbreng – heb je idealiter bij elkaar gespaard, al dan niet met de hulp van je ouders. Let er wel op dat je beter niet al je spaargeld in de aankoop van je huis steekt, zodat je nog iets achter de hand houdt in het geval van een eventuele financiële tegenslag.
En al even belangrijk: zorg ervoor dat je de maandelijkse aflossing van je woonkrediet vlot kunt volhouden. De richtlijn is een maandelijkse afbetaling van ongeveer 1/3de van je netto-inkomen.
Vergeet ook niet dat er bovenop de aankoopprijs van een woning nog extra kosten zijn, zoals registratierechten, notariskosten, btw… Hoeveel die bedragen, zetten we op een rijtje in onze brochure.
Ga je een pand bekijken? Let dan goed, want zodra je overgaat tot een aankoop, aanvaard je alle zichtbare gebreken die je tijdens een huisbezoek had kunnen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken, niet-conforme stopcontacten of een gammel dak. Aarzel dus zeker niet om een tweede en zelfs een derde keer te gaan kijken.
Vraag ook zeker naar het EPC van de woning. Die geeft weer hoeveel energie je nodig hebt om de woning te verwarmen. De energiescore (een kengetal van 0 tot 700) geeft het primaire energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m2) aan. Hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger de woning. Een gemiddelde EPC-score is 350. Een nieuwbouw mag niet hoger dan 180 scoren.
Tip: bij een ‘slechte’ EPC-score is er zeker marge om te onderhandelen over de vraagprijs. Want een renovatie zal achteraf nog een flinke hap uit je budget nemen.
Er zijn natuurlijk nog tal van andere zaken waarop je moet letten wanneer je een pand gaat bekijken. Daarom stelden we een handige checklist samen. Ook die vind je in onze brochure.
Heb je je droomwoning gevonden en alle checks afgevinkt? Dan komt het erop aan een goed én slim bod te doen. Is er een renovatie nodig? Is het EPC niet top? Het speelt allemaal mee.
We raden aan om je bod schriftelijk uit te brengen, en er enkele ‘opschortende voorwaarden’ aan toe te voegen – bv. de verkoop gaat enkel door mits goedkeuring van een hypothecair krediet.
Opgepast: een bod is bindend. Daarom moet je vooraf écht overtuigd zijn van het pand en je geboden bedrag. Het is een goed idee om op voorhand al met je Crelan-agent te overleggen over een woonkrediet.
Ben je al een beetje wijzer? Goed zo! Er zijn evenwel nog een pak tips die je kunnen helpen als je op huizenjacht trekt.
Over het opstellen van een compromis, de rol van de notaris, het belang van een schuldsaldoverzekering, de keuze tussen vast of variabel lenen, en nog veel meer.
Je ontdekt het allemaal in onze brochure.
Heb je de woning van je dromen kunnen bemachtigen? Topnieuws! Voor je er kan intrekken, is er misschien nog wel wat (verf)werk aan de winkel. We helpen je een handje met deze 10 tips voor je renovatie. Veel succes!
Wil je de renovatie graag duurzaam aanpakken? Dan vertellen we je alvast hoe je kan besparen op water in je woning door watervriendelijk en waterzuinig te wonen en leven.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.