Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Vind jij het ook eng: een huis kopen? Dat is heel normaal. Uiteindelijk gaat het over een van de grootste investeringen in je leven. En dat wil je uiteraard goed doen. Maar geen zorgen: vanaf je zoektocht naar een geschikt pand tot en met de afwerking ben je goed omringd. Door ervaren professionals die jouw koop- en (ver)bouwproces zorgvuldig ondersteunen. Lees je mee?
Makelaars kénnen de prijzen van huizen in hun buurt. Ze wéten dus wat een goed bod is voor jouw droomhuis. Maar hoe herken jij een goeie makelaar?
Kortom, je makelaar bezorgt je een schat aan informatie. Slaagt hij erin je een pand te verkopen? Dan betaalt de verkoper hem een vooraf bepaalde commissie op de verkoopprijs. Het is ook niet vreemd als je gevraagd wordt het compromis te ondertekenen bij de makelaar (en niet bij de notaris). Dat gebeurt regelmatig.
Tip: zegt je buikgevoel dat er iets niet klopt met de makelaar? Volg dat dan niet meteen, maar check eerst bij het Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars hoe het zit met jouw makelaar. Is hij met alles in orde? Dan zegt dat al veel over zijn beroepsernst en betrouwbaarheid.
Van zodra je plannen hebt om een grond, huis of flat te kopen, is je Crelan-bankagent je beste vriend. Het is dus zeker verstandig om in deze fase al een afspraak te maken. Breng je loonfiche mee en maak een overzicht van je spaargeld en de eventuele inbreng van anderen (ouders, familie, …) Zo krijg je meteen een realistisch zicht op je aankoopbudget, wat je zoektocht een stuk eenvoudiger maakt.
Werd je bod aanvaard? Bravo! Dan moet je zéker langskomen. Je Crelan-bankagent stelt je graag de verschillende opties (looptijd en rente) voor je woonkrediet voor. Het is interessant om meteen ook je (verplichte) brand- en schuldsaldoverzekering bij je bank te regelen. Veel kans dat je zo geniet van een korting op de rente. Goed meegenomen, toch?
De notaris maakt je aankoop officieel. Het eerste document dat je bij de notaris ondertekent, is het compromis. Zelfs als dat door de makelaar opgemaakt werd, laat je het best vóór de ondertekening nalezen door je notaris. Dat is inbegrepen in zijn ereloon.
Verder beantwoordt je notaris je (juridische) vragen over onkosten en vergunningen, hij doet alle nodige opzoekingen over de woning én hij zorgt ervoor dat je alle nodige attesten in handen hebt bij de ondertekening van de akte. Hij stelt de akte ook op, leest die voor bij het verlijden en verduidelijkt waar nodig. Je betaalt de notaris een ereloon plus de andere kosten die je als koper schuldig bent: bv. registratierechten, btw en administratie- en opzoekingskosten. Meer weten? Kijk op notaris.be.
Een architect geeft advies over technische kwesties, stedenbouwkundige voorschriften en milieuverplichtingen. Maar vooral: hij gaat creatief aan de slag zodat jouw dromen passen bij de wettelijke vereisten én bij je budget.
Het is niet verkeerd om een architect mee te vragen als je een woning of bouwgrond gaat bekijken. Hij maakt dan meteen een realistische inschatting van de te verwachten (ver)bouw(ings)kosten.
Koop je de grond of woning? Dan tekent hij op basis van jouw wensen een plan: dat is verplicht voor elke nieuwbouw én voor elke verbouwing met stedenbouwkundige vergunning. Keur je het plan goed (en kan je niet wachten om het uit te voeren)? Dan vraagt de architect prijsoffertes op bij de aannemer(s). Zodra iedereen akkoord is, kunnen de werken starten. Tijdens de (ver)bouw(ing) houdt hij toezicht op de werf en zorgt hij ervoor dat zijn plannen correct en liefst ook tijdig vorm krijgen.
Tip: Het ereloon van de architect kan een percentage zijn van de kostprijs van de werken, een forfaitair bedrag of zelfs een uurloon. Maak op voorhand (!) duidelijke afspraken over het budget en wat er gebeurt met onvoorziene kosten. Meer weten? Kijk op architect.be en op zoekeenarchitect.be.
Je aannemer is dé sleutelfiguur voor een correcte uitvoering van je plannen. Je wil een vakman, een prettig contact én een goed contract. Vraag referenties en check of hij verzekerd is voor bouwrisico’s (schade en aansprakelijkheid) en of die óók gelden voor onderaannemers. Veel informatie vind je op vinduwaannemer.be. Als dat allemaal positief is, mag je ervan uitgaan dat je een betrouwbare aannemer euh… aanneemt.
Verder is het belangrijk dat je een opleveringsdatum afspreekt. Maar weet dat de werken soms langer duren door slechte weeromstandigheden of problemen met de levering van materiaal (made in China & covid bleek géén goede match).
Tip: leg een schadevergoeding vast voor het geval dat de werken uitlopen. Als je dit op voorhand afspreekt met je architect, mag de aannemer daar niet van afwijken. Moeten er onvoorzien extra werken gebeuren, dan wordt die meerprijs uiteraard wél doorgerekend. Je kan de werken ook ‘in regie’ laten uitvoeren. Dan krijg je achteraf de afrekening op basis van de gepresteerde uren en de gebruikte materialen.
Je (groot-, plus-, schoon-)ouders én je vrienden zijn schatten van mensen. Dat merk je nog meer dan anders op de crisismomenten in je leven. En geloof ons: een huis kopen en zéker (ver)bouwen is een positief crisismoment. Neem dus alle hulp aan die je geboden wordt. Financiële steun, afbraak- en klusjeshulp van handige harry’s en helga’s of een pot verse tomatensoep wanneer je al weken diepvriespizza en frieten eet. Maar ook: oudere familieleden zijn vaten vol levenservaring met advies van een goed jaar. Luister er dus naar en vooral… geniet ervan.
Een huis bouwen of kopen? Je Crelan-agent verwacht je
Hij adviseert je graag over de mogelijkheden voor je lening of hypothecair krediet. Kom gerust langs.
Nog op huizenjacht? Gebruik onze checklist
Crelan maakte een lijst vol nuttige tips en dingen waarop je zeker moet letten. Zo zie je niets over het hoofd en heb je straks een objectieve houvast om bezochte woningen te vergelijken.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.