Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Je hebt het helemaal gehad met huren en je denkt aan een eigen woning. Maar: je hebt to-taal geen ervaring met een huis kopen. Crelan helpt je stap voor stap: we bekijken je budget, we geven een overzicht van de verwachte kosten, we hebben tips én een checklist voor je huizenjacht én we informeren je over de do’s-and-don’ts bij het bieden. Komt goed! Lees je mee?
Een huis kopen, dat doe je niet elke dag. In 2019 kostte een woning gemiddeld 265.500 euro. Goed budgetteren is dus een belangrijke eerste stap. Hoeveel mag je huis kosten? Wat komt er nog bij? Hoeveel kan je lenen? In de ideale situatie bedraagt je eigen inbreng 10% van de aankoopprijs. Maar dan ben je er nog niet.
Denk aan registratie, notaris, btw, … Sommige kosten liggen vast, andere hangen af van de aankoopprijs. Onthoud dat het al gauw over tienduizenden euro’s gaat die je bij voorkeur zelf (of met familiale sponsoring) betaalt.
Goed om te weten: hoeveel kan je lenen bij de bank?
De norm van de Nationale Bank is een quotiteit van 90%. Dat betekent dat je doorgaans 90% van de aankoopprijs kan lenen. Soms meer. Je leest er hier meer over. Je Crelan-agent bekijkt en berekent het graag voor je.
… mijn Crelan checklist vol aandachtspunten en nuttige tips. Hoe beter voorbereid, hoe meer kans om snel je droomhuis te vinden.
Alvast enkele tips:
De one and only gevonden? Dan moet je bieden. Weet dat een bod bindend is: zowel schriftelijk als mondeling. Zorg dus dat je 100% overtuigd bent over het pand én dat je een haalbare prijs biedt. Durf kritisch zijn en onderhandel gerust. Is er een verbouwing nodig? Kan de energieprestatie beter? Moet de elektrische installatie herkeurd worden? Als het antwoord 3 keer ‘ja’ is, mag je bod gerust 10 tot 15% onder de vraagprijs zakken. De verkoper mag je bod trouwens altijd weigeren, zélfs als het overeenkomt met de vraagprijs. In dit artikel vind je meer tips over bieden.
Meer weten over een huis kopen?
Onze brochure ‘Stap voor stap naar je eigen woning’ is een stevige fundering voor jouw eerste stappen op de huizenmarkt. Je Crelan-agent bezorgt je graag een gedrukt exemplaar in een handig mapje. De pdf-versie kan je hier alvast downloaden. Veel succes!
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.