Hoe doe ik een slim bod voor een woning?

2 minuten leestijd

Het is zover: jij bent helemaal verkocht. Vlinders fladderen door je buik. Je wil dát huis of die flat en geen ander. Tijd om actie te ondernemen! Je gaat een bod doen. Niet zomaar een bod: een goed én slim bod dat hopelijk ook de huidige eigenaar weet te overtuigen. Hoe pak je dat aan? Crelan helpt je op weg.

Blijf objectief en durf onderhandelen

Hoe enthousiast je ook bent, een bod gaat altijd over veel geld. Dat plaats je liever niet impulsief. Zet je roze bril even af en kijk objectief naar je droomhuis. Beter nog: laat je bijstaan door iemand die de hele zaak nuchter en wellicht wat afstandelijker bekijkt.

Nog op huizenjacht? Gebruik onze checklist

Crelan maakte een Checklist Huisbezoek met een lijst van dingen waarop je zeker moet letten en nuttige tips. Zo zie je niets over het hoofd en heb je straks een objectieve houvast om bezochte woningen te vergelijken.

Is er een verbouwing nodig? Kan de energieprestatie beter? Moet de elektrische installatie herkeurd worden? Als het antwoord 3 keer ‘ja’ is, mag je bod gerust 10 tot 15% onder de vraagprijs zakken.

Hoger? Lager!

Het is geen slecht idee om eerst een lager bod uit te brengen dan je maximum bod. Zo heb je nog ruimte om te onderhandelen. Als de eigenaar niet akkoord gaat, kan je straks nog altijd iets hoger bieden. Als hij of zij je bod wél aanvaardt, heb jij straks extra centen voor je verbouwing.

Let wel: een bod is bindend

Bieden klinkt misschien vrijblijvend, toch is het dat niet. Zodra jij je een bedrag uitbrengt, ligt de beslissing bij de verkoper. Weet dat de verkoper je bod altijd mag weigeren, zélfs als het overeenstemt met de vraagprijs.

Aanvaardt hij jouw bod? Dan ben jij de gelukkigste persoon op aarde. Maar: je bent dan ook wettelijk verplicht de woning te kopen voor de prijs die je geboden hebt. Zorg dus dat je 100% overtuigd bent van het pand én dat je bod financieel haalbaar is.

Een mondeling of een schriftelijk bod?

Een bod is altijd bindend: zowel schriftelijk als mondeling. Bij een mondeling bod kunnen de voorwaarden makkelijk betwist worden en is de geldigheidsduur onbeperkt. We raden je daarom aan om je bod schriftelijk uit te brengen.

Dit zet je in je schriftelijk bod

  • Je persoonlijke gegevens: voornaam, naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres
  • De waarde van je bod: in cijfers én voluit geschreven. Zo is er nooit discussie. bv. € 200.000 (tweehonderdduizend euro)
  • Een korte beschrijving + adres van het pand      bv. Te renoveren gelijkvloers appartement met stadstuintje gelegen te <+ adres>
  • Geldigheidsduur van het bod bv. Dit bod is geldig t.e.m. dd/mm/jjjj
  • Opschortende voorwaarden
    bv. De verkoop gaat enkel door mits goedkeuring van hypothecair krediet / indien vrij en onbelast.
  • Je handtekening en de datum

Voilà. Wij hopen alvast dat je bod aanvaard wordt en dat jij en het huis waar je een oogje op hebt een mooie toekomst tegemoet gaan. Fingers crossed!

En lees nog even die 10 dingen waarop je moet letten als je een huis koopt.  😉

Zeker zijn van een realistisch bod?

Je Crelan-agent verwacht je

Hij helpt bepalen wat voor jou een realistisch bod is, en hij adviseert je graag over je lening of hypothecair krediet.

 

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.