Twijfels over uw thuis: huren of kopen?

3 minuten leestijd

Bent u aan het twijfelen of u beter kunt huren of kopen? Geen zorgen, u bent niet de enige! De keuze tussen huren en kopen is een van de grootste financiële beslissingen die u zult maken. Hieronder zetten we de voordelen en nadelen van beide opties op een rijtje, die u kunnen helpen een beslissing te maken!

Flexibel huren zonder gedoe

Huren biedt veel flexibiliteit. De eerste kosten zijn doorgaans lager, omdat u meestal alleen een huurwaarborg en de eerste maand huur hoeft te betalen. Daarnaast hebt u minder verantwoordelijkheden en hoeft u zich minder zorgen te maken over onderhoud en reparaties, al kunnen bepaalde herstellingskosten voor de huurder zijn, dus informeer u hier goed over. Deze flexibiliteit maakt huren ideaal als uw werk vaak van locatie verandert of als u graag de vrijheid hebt om gemakkelijk te verhuizen.

Toch niet zo vrij?

Maandelijkse huurbetalingen dragen niet bij aan het opbouwen van uw eigen vermogen. Met andere woorden: het geld dat u aan huur betaalt, ziet u niet meer terug. Daarnaast hebt u beperkte vrijheid in aanpassingen; vaak kunt u uw woning niet zomaar verbouwen of grote veranderingen aanbrengen zonder toestemming van de verhuurder. Bovendien kunnen huurprijzen jaarlijks stijgen door indexatie. U bent dus afhankelijk van uw verhuurder.

Bouwen aan uw toekomst

Wanneer u een woning koopt, brengt elke kredietaflossing u een stap dichter bij volledige eigendom van uw huis en u bouwt dus eigen vermogen op, wat op lange termijn financiële stabiliteit biedt. Verder hoeft u zich ook geen zorgen te maken over huurverhogingen of verhuurders die hun huis terug willen. Bovendien hebt u meer vrijheid om uw huis te verbouwen en aan te passen naar uw smaak, en kunt u investeren in verbeteringen die de waarde van uw huis verhogen.

Zware kost

De aankoop van een huis brengt extra kosten met zich mee zoals notariskosten, registratierechten en belastingen. Als huiseigenaar bent u ook verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten. Het is daarom belangrijk om vooraf een duidelijk overzicht te hebben van alle kosten. Een gesprek met uw Crelan-agent kan u hierbij helpen. Samen kunt u uw financiële mogelijkheden in kaart brengen, zodat u goed voorbereid aan dit avontuur begint.

Huren én kopen?

Huren kan ook een goede tussenstap zijn als u nog aan het sparen bent voor een eigen woning. Veel mensen kiezen ervoor om eerst te huren of te cohousen om wat financiële ruimte te creëren en zo, indien mogelijk, te sparen voor een toekomstig koophuis. Huren is bovendien vaak ook een 'test' om te kijken of u klaar bent om het ouderlijk huis te verlaten en op eigen benen te staan. Zo kunt u wennen aan de verantwoordelijkheden van zelfstandig wonen, zonder meteen vast te zitten aan een hypothecaire lening

De keuze tussen huren en kopen hangt sterk af van uw persoonlijke situatie en toekomstplannen. Hoelang wilt u in dezelfde woning blijven? Bent u klaar voor de verantwoordelijkheden van een eigendom? Hoe belangrijk is flexibiliteit voor u? Onthoud, er is geen goed of fout antwoord. Het gaat erom wat het beste past bij uw levensstijl en financiële situatie. Of u nu kiest voor de flexibiliteit van huren of de stabiliteit van kopen, zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent en een keuze maakt die bij u past.

Toch nog twijfels?

Maak een afspraak met een Crelan-kantoor in uw buurt en wij helpen u een keuze maken.

Let op, geld lenen kost ook geld.

De hypothecaire lening is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming onderworpen aan Boek VII van het Wetboek van economisch recht - Onder voorbehoud van aanvaarding van uw kredietaanvraag. 
Kredietgever: NV Crelan | Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Anderlecht
Tel.: 02/558.71.11 | www.crelan.be | BIC: NICA BE BB | IBAN: BE20 1039 9997 1856
KBO nr.: BTW BE 0205 764 318 - RPR Brussel.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.