Cohousen: iets voor u?

3 minuten leestijd

Cohousen wordt steeds populairder als betaalbare én sociale woonoplossing. Uit recent marktonderzoek blijkt dat het aantal mensen dat kiest voor cohousing in België sinds 2017 aanzienlijk is gestegen. Vooral het delen van woonruimtes met familie of vrienden is een trend die sterk in opmars is. Maar zoals bij elke woonvorm zijn er mooie en minder mooie verhalen. Wij spraken met 2 ervaringsdeskundigen: Sarah (29) die haar cohousing avontuur “de beste beslissing noemt” en Driss (32) die iets minder geluk had. 

Sarah’s succesverhaal

Sarah (29) woont al drie jaar samen met haar twee beste vrienden in een ruim appartement op de Groenplaats in Antwerpen. En ze is nog lang niet van plan te verhuizen.

“Toen ik met mijn vrienden ging samenwonen, wisten we dat we allemaal op zoek waren naar hetzelfde: een betaalbare woning in een bruisende buurt. Doordat de kosten gesplit waren, kozen we een groot appartement met 3 slaapkamers op de Groenplaats. Vanaf ‘t begin hebben we duidelijke afspraken gemaakt over schoonmaken, kosten delen en privacy respecteren. En als er toch eens spanningen waren, zeiden we dit gewoon rechtuit. Da’s misschien een voordeel als u al zo lang vrienden bent: eerlijk uw gedacht kunnen zeggen tegen elkaar. Mijn advies voor mensen die willen cohousen? Zorg ervoor dat u samenwoont met mensen die grotendeels dezelfde waarden en verwachtingen hebben. Open en eerlijke communicatie is ook belangrijk. En vergeet zeker niet om fun te hebben! Want voor u het weet is die mooie tijd voorbij!’”

Driss’ cohousing nachtmerrie

Driss (32) had helaas niet zo’n positieve ervaring met cohousen. Na 5 maanden kwam er abrupt een einde aan zijn cohousing-verhaal met 2 collega’s.

“1 van mijn collega’s had een groot huis geërfd in Leuven waar ik en een andere collega, die ook op zoek was naar een betaalbare woonst, konden intrekken. De eerste weken waren er geen problemen. Iedereen hielp mee in het huishouden en we gingen samen vaak uit. Maar na een tijdje merkte ik dat ik de enige werd die opruimde en schoonmaakte. Die spanningen nam ik mee op de werkvloer waar het ook minder ging. Als klap op de vuurpijl werd de huurovereenkomst na 5 maanden abrupt ontbonden. Blijkbaar moesten er specifieke voorwaarden worden gevolgd, die niet helemaal klopten met onze situatie. Ik moest dus in allerijl en in slechte verstandhouding iets nieuws zoeken. Mijn advies? Denk goed na over uw potentiële huisgenoten. Het is niet omdat u op het werk goed overeenkomt dat het privé ook een pretje wordt. En bekijk zeker het wettelijke kader. Dat kan namelijk verschillen per gemeente.”

Cohousen kan zowel een geweldige als een uitdagende ervaring zijn, afhankelijk van de dynamiek binnen de groep en de afspraken die worden gemaakt. Overweeg goed wat voor u het belangrijkste is in een woonsituatie en communiceer duidelijk met uw huisgenoten om een fijne leefomgeving te creëren. Dubbelcheck zeker ook de juridische voorwaarden van cohousen in uw gemeente!

Bent u klaar om een volgende stap te zetten en uw eigen woning te kopen?

Ontdek hoe wij u kunnen helpen met een passende hypothecaire lening of lees meer in ons artikel over de keuze tussen huren en kopen.

Toch nog twijfels?

Let op, geld lenen kost ook geld.

De hypothecaire lening is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming onderworpen aan Boek VII van het Wetboek van economisch recht - Onder voorbehoud van aanvaarding van uw kredietaanvraag. 
Kredietgever: NV Crelan | Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Anderlecht
Tel.: 02/558.71.11 | www.crelan.be | BIC: NICA BE BB | IBAN: BE20 1039 9997 1856
KBO nr.: BTW BE 0205 764 318 - RPR Brussel.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.