Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Steeds meer Belgen kiezen voor een thuisbatterij. Deze kan goedkope stroom opslaan en je zo behoeden voor gepeperde elektriciteitsfacturen of een black-out. Maar helpt ze ook in jouw geval? We zetten de plussen en de minnen even op een rij.
Sinds het wegvallen van de terugdraaiende teller laten een groeiend aantal eigenaars van zonnepanelen een thuisbatterij plaatsen. Vaak worden beide ook samen aangeboden door de verkoper. Met zo’n thuisbatterij kan je overtollige zonnestroom van dakpanelen opslaan en deze later inzetten wanneer het huishoudelijke stroomverbruik piekt.
Het principe is zonneklaar: wie zo veel mogelijk zijn zelfopgewekte energie verbruikt, doet daar een aardig voordeel mee. Klinkt veelbelovend, maar is het wel rendabel? Want een koopje is zo’n thuisbatterij niet bepaald.
In een ideaal scenario laat je grootverbruikers (wasmachine, elektrische auto, jacuzzi…) de zonnestroom consumeren als je overdag thuiswerkt. Een scenario dat sinds de pandemie meer voor de hand ligt dan vroeger, en nog altijd het goedkoopst is, maar lang niet voor iedereen telt. Een thuisbatterij kan dat opvangen. Ze slaat de stroom op die je panelen overdag opwekken en geeft deze weer vrij als je ze ‘s avonds, op het traditionele piekmoment, volop nodig hebt.
Idealiter soupeer je de zelf opgewekte stroom dagelijks op
De tijd dat thuisbatterijen een duurkoop waren, ligt hoe langer hoe meer achter ons. Een exemplaar van 6 kWh bijvoorbeeld kan je vanaf 4.500 euro op de kop tikken. Daar gaat nog eens een overheidspremie af, berekend volgens de opslagcapaciteit. Sinds 1 januari 2022 krijg je tot en met 4 kWh 225 euro per kWh, tussen 4 en 6 kWh 187,5 euro per kWh en tussen 6 en 9 kWh nog 150 euro per kWh. Nemen we het voorbeeld er nog eens bij, dan blijft er na aftrek van de premie (900 + 375 euro) 3.225 euro over die je zelf moet ophoesten. Steek ook zeker je licht eens op bij je eigen gemeente. Sommige springen extra bij in de factuur.
Voor meer batterijcapaciteit betaal je al snel enkele duizenden euro’s meer. Het beste advies is daarom om de capaciteit nauwgezet af te stemmen op je verbruik. Idealiter soupeer je de zelf opgewekte stroom dagelijks gewoon op. Een te groot exemplaar vul je in de zomer met elektriciteit die je niet gebruikt, terwijl de hogere investering een langere terugverdientijd meebrengt. Dat rendeert maar moeilijk.
Over de terugverdientijden van thuisbatterijen circuleren allerlei getallen. Sommigen leveranciers maken gewag van vier jaar, andere leggen de lat op minstens tien jaar. Het energieverbruik van elk gezin verschilt sterk. Voor een goede inschatting van de terugverdientijd surf je best naar de rekenmodule van de overheid: energiesparen.be/thuisbatterij-simulator.
Thuisbatterijen kunnen ook een sleutelrol spelen in de nieuwe berekening van de elektriciteitsfactuur, met daarin het zogenaamde capaciteitstarief dat vanaf 1 juli 2022 in voege treedt. Dan bepaalt een gemiddelde van maandpieken het grootste deel van de netkosten op je eindafrekening (via de digitale meter). Een stationaire batterij kan die pieken afvlakken, ook wel peak shaving genoemd, waardoor de richtwaardes van de factuur, en dus de prijs, zullen dalen. Het is daarom aan te raden een batterij met slimme software te kopen. Deze beheert dit proces volautomatisch, maar kost wel iets meer.
Aan te raden is een batterij met slimme software
Doe je het goed? Dan zal het rendement van je zonnepanelen verdubbelen. De gemiddelde eigenaar van zo’n installatie gebruikt maar 30% van zijn opgewekte stroom zelf, maar de thuisbatterij krikt het op naar 50 tot 60%.
Ben je helemaal opgeladen voor een thuisbatterij? Mooi, al is grote haast geen must. De nabije toekomst heeft nog een en ander in petto, zoals elektrische auto’s met een ontladingsmodule. Met de hulp van een speciale wallbox takken deze aan op het huishoudelijke netwerk. Zo kunnen ze verbruikspieken helpen opvangen met de stroom uit hun batterijpack. Dit proces wordt beheerd door slim dataverkeer dat rekening houdt met rittenplanning, tarieven en zo meer. Met een auto die dubbelt als thuisbatterij kan je twee vliegen in één klap slaan, maar uit de praktijkervaring zal moeten blijken of het ook écht werkt.
Na 2024 houdt de overheidspremie ermee op
Hou er verder rekening mee dat de technologische evolutie van batterijen in een ‘stroomversnelling’ zit. Nieuwe generaties worden niet alleen minder afhankelijk van zeldzame grondstoffen, maar krijgen ook een gunstiger prijskaartje opgespeld. Deze belangrijke verbeteringen worden al over een paar jaar verwacht. Maar goed, zonder verlenging houdt na 2024 de overheidspremie er ook mee op, dus dat compenseert wellicht.
En een thuisbatterij zonder zonnepanelen? Dat kan, maar dit doe je beter als je gewoon een back-up voor stroomonderbrekingen zoekt. Ook al kan de batterij zichzelf laden met goedkope stroom uit daluren, de winst op jaarbasis blijft een habbekrats en de terugverdientijd overstijgt zelfs de levensduur van de batterij: 40 jaar!
Nog een tip om af te sluiten: vergeet je thuisbatterij niet aan te geven bij je brandverzekeringsagent.
Wil je meer weten over hoe Crelan zijn steentje kan bijdragen aan jouw energie- of verbouwingsplannen? Klik vooral verder voor onze ECO-Energiefinanciering en renovatieleningen.
En over energie gesproken: benieuwd hoeveel elektrisch laden nu eigenlijk echt kost? Kom hier meer te weten over het prijskaartje van elektrisch ’tanken’.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.