Opgelet kluisrekeningfraude

phishing 04

Hoe werkt oplichting via kluisrekeningfraude?

Oplichters bellen je op, waarbij ze zich valselijk uitgeven voor bankmedewerkers. Ze vertellen je dat er frauduleuze transacties op je rekening zijn vastgesteld of dat dit dreigt te gebeuren. Om je geld te beschermen, vragen ze je je tegoeden zelf over te schrijven naar een ‘veilige kluisrekening’. In werkelijkheid is die kluisrekening de rekening van de oplichters zelf.

Uiteraard zal Crelan je nooit vragen om geld over te schrijven naar een ‘veilige rekening’.

Hoe gaan oplichters te werk om je te overtuigen?

De verrichting waarnaar ze verwijzen is in een aantal gevallen ook echt uitgevoerd omdat je eerst al slachtoffer bent geworden van phishing. De oplichter heeft zich met jouw codes toegang verschaft tot je rekening en deze transactie getekend. Hij kan gemakkelijk verwijzen naar je rekeningsaldo of naar andere bancaire informatie.

Om een geloofwaardig verhaal op te bouwen, benaderen cybercriminelen je dus eerst met een phishingbericht. Dit kan via mail, sms, Whatsapp, … Daarin staat een link naar een valse website, waar fraudeurs naar een aantal gegevens vragen, zoals je naam, telefoonnummer, kaartnummer en persoonlijke bankcodes. Vul je die zaken in, dan open je je bankrekening voor de oplichters en kunnen ze een frauduleuze betaling doen.

Tips om jezelf te wapenen tegen kluisrekeningfraude

  1. Onthoud dit: de bank zal je nooit vragen om geld over te schrijven naar een andere rekening via telefoon, mail, sms of social media.
     
  2. Wanneer je zo een vraag krijgt, moet er een belletje gaan rinkelen: je wordt in de val gelokt. Ga hier dus nooit op in.
     
  3. Trap niet in de val van phishing. Fraudeurs verkrijgen hierdoor toegang tot je rekening waarmee  ze je nadien overtuigen. Lees de tips om jezelf te wapenen tegen phishing.