Slim renoveren, zo doet u dat

Uw woning renoveren, het is gunstig voor zowel uw comfort en energieverbruik als uw financiën op lange termijn. Met deze tips bent u voorbereid!

Inspiratie is overal

Een renovatie doet u niet elk jaar opnieuw. U verbouwt dus maar beter meteen op een doordachte manier. Dan hebben we het over de technische kant, maar ook over stijlvoorkeuren. Tijdschriften, boeken, sociale media, beurzen … doe voldoende ideeën op vooraleer u aan uw eigen project begint. En start … nu.

Kies de juiste vakmensen

Voor de renovatie van uw woning wilt u betrouwbare vakmensen onder de arm nemen. U kunt zoveel mogelijk zelf doen, maar ook dat is niet gratis. Bij een aannemer gaat het werk sneller vooruit. Bovendien betaalt u 21% btw op materialen en een aannemer slechts 6% (voor woningen van ouder dan 10 jaar). Vergelijk offertes van aannemers en vraag naar referenties en check ze ook.

Bepaal de dringendheid van de aanpassingen

Er zijn twee soorten renovaties:

  • De noodzakelijke structurele aanpassingen zoals de vervanging van leidingen, elektriciteit, het dak, een boiler, de verwarming …
  • Verfraaien, verruimen of meer comfortabel maken van uw woning

Dikwijls gaat het om een combinatie van beide. Daarom is het nuttig om te weten wat het meest dringend is. Moet u zo vlug mogelijk verhuizen? Dan is uw eerste zorg de aangekochte woning bewoonbaar maken of ten minste een ruimte erin voorzien waar u tijdelijk kunt wonen.

Creëer meerwaarde

Door uw woning te renoveren, behoudt u of verhoogt u de waarde van het pand. U kunt de marktprijzen van de toekomst natuurlijk niet voorspellen, maar u kunt er wel voor zorgen dat uw kans op meerwaarde groter wordt. Het comfort verhogen en de verbruikskosten gelinkt aan energie verlagen, daar komt het op neer. Denk in eerste instantie aan een degelijke isolatie van de woningschil (gevel, dak, glas, vloer), het oplossen van vochtproblemen en het duurzaam opwekken van energie.

Stel een planning op

Nu bovenstaande zaken zijn vastgesteld, bepaalt u welke volgorde het meest praktisch is. Indien u al woont in het huis – en dus verwarming betaalt – pakt u best eerst de isolatie aan. Spouwmuurisolatie en een nieuw dak hebben bijvoorbeeld redelijk snel een positief effect op uw energiefactuur en helpen u tegemoet te komen aan de alsmaar strenger wordende normen voor isolatie en CO2-uitstoot. Bespreek het met uw architect en aannemer.

Afspraken met de aannemer

Het klinkt logisch, maar in realiteit gebeurt het nog te weinig: controleer het registratienummer van uw aannemer vóór u ook maar iets ondertekent of betaalt. Zorg ook voor een degelijk contract met daarin:

De prijsberekening: een vast forfait (vooraf bepaald), relatief forfait (basisprijs aangepast naar eventuele wijzigingen) en werk in regie (achteraf op basis van uren en materialen) zijn de meest courante opties.

De uitvoeringstermijn: leg een precieze einddatum vast. Als u de oplevering binnen x aantal werkdagen afspreekt kan dit altijd verlengd worden door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Misschien loopt uw huurovereenkomst af. Dergelijke problemen wilt u vermijden.

Verwijlvergoedingen: wanneer het renovatieproject vertraging oploopt, moet er een schadevergoeding betaald worden.

Supplementen en aanpassingen: het kan altijd gebeuren dat er – zelfs op uw vraag – extra aanpassingen nodig zijn. Ook die prijzen weet u liefst op voorhand en zwart op wit.

Controle door de architect: zet in het contract welke architect instaat voor de controle. Dat is een kwaliteitsgarantie die ook een rol speelt als er ooit iets misloopt.

Verzekeringen: vermeld de verzekeringspolis(sen) van de aannemer die de kosten dekt (dekken) als gevolg van een fout van de aannemer, de onderaannemers of de architect.

Energieprestaties

Om duurzamer te gaan wonen, moet u weten wat beter kan. Heeft uw woning geen energieprestatiecertificaat (meer)? Vraag dan een energiedeskundige om uw woning te screenen en dit attest op te stellen. Het EPC biedt u inzicht in de huidige prestaties en geeft aanbevelingen.

Denk aan uw budget

Op basis van de noodzakelijkheid, bepaalt u een volgorde in de renovatiefases. Stel dat u vroeger door uw budget heen bent, dan is het makkelijker om verfraaiingen even on hold te zetten dan om structurele aanpassingen enkele jaren uit te stellen.

Concrete plannen?

De rente op een renovatielening is meestal laag en in sommige gevallen ook fiscaal aftrekbaar. In uw Crelan-kantoor kunt u hierover meer informatie verkrijgen.