Betalen
Zichtrekeningen
Kredietkaarten
Online bankieren
Onder nul gaan
Veilig bankieren
Lenen
Woning
Mobiliteit
Andere doelen
Sparen en beleggen
Sparen
Beleggen
Fiscaal sparen
Verzekeren
Zoekt u informatie over de fusie tussen AXA Bank en Crelan? Klik hieronder. Of sluit het venster en surf gewoon verder.
AXA Bank Belgium is een bank die behoort tot de Crelan Groep.
AXA Belgium is een verzekeringsmaatschappij die deel uitmaakt van de AXA-groep. Er verandert niets aan de verzekeringen die u daar hebt afgesloten, die blijven onder de hoede van AXA Belgium.
Als beginnende zelfstandige richtte u waarschijnlijk een eenmanszaak op. De beste keuze op dat moment: snel, eenvoudig en weinig administratie. Maar al snel begon uw onderneming te groeien, en dus ook uw winst. Wegen de voordelen van een eenmanszaak voor u dan nog op tegen de nadelen? En wanneer maakt u van uw eenmanszaak best een vennootschap? Crelan zocht het voor u uit!
Als eenmanszaak worden uw inkomsten belast via de personenbelasting. Meer inkomsten staan dan gelijk met een hogere belastingschijf en dus een hoger belastingpercentage. Stapt u over van een eenmanszaak naar een vennootschap, dan worden de inkomsten via de vennootschapsbelasting belast. En dat is een stuk voordeliger! Vanuit de vennootschap kunt u uzelf dan een loon uitkeren.
Pas er wel voor op dat u uzelf geen te hoog loon uitkeert. Want dan zal dat loon opnieuw zwaar belast worden via de personenbelasting. U kunt die hoge belasting vermijden door uzelf een laag loon uit te keren, tot een begrensde fiscale bodem. Wil dat dan zeggen dat u dan minder zult verdienen dan met uw eenmanszaak? Neen, want er zijn nog andere fiscaalvriendelijke manieren om geld uit uw onderneming te halen. Dividenduitkering is daar een voorbeeld van.
Wanneer er iets misgaat, bent u met uw eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen uw privévermogen en het bedrijfsvermogen van uw onderneming. Schuldeisers kunnen aan uw persoonlijk bezit.
Bij een vennootschap daarentegen, kunt u er wel voor kiezen om beperkt aansprakelijk gesteld te worden. Dan wordt uw privévermogen gescheiden van uw bedrijfsvermogen.
Een oprichter kan in bepaalde gevallen ook aansprakelijk worden gesteld:
De opmaak van het financieel plan speelt dus een rol in het kader van uw oprichtersaansprakelijkheid.
De eenmanszaak, dat bent u zelf. Wanneer u overlijdt, verdwijnt uw eenmanszaak met u in het graf.
Wanneer u beslist u om uw eenmanszaak over te laten - aan familie of aan iemand anders - dan wil dat zeggen dat u volledig stopt met werken en al het materieel (bedrijfswagen, werkmateriaal, machines …) en / of uw handelsfonds ( uw klantenbestand) verkoopt.
Maar wanneer u voor de overname een vennootschap opricht, dan kunt u volledig of deels uw aandelen verkopen aan de overnemer. U kan nog steeds actief blijven en de overnemer (bijvoorbeeld uw kinderen) nog begeleiden doorheen de eerste, moeilijke jaren als nieuwe eigenaar(s) van de onderneming. Dat geeft hen niet alleen de ruimte om rustig in te stappen, maar het geeft uw leveranciers en klanten ook de tijd om een vertrouwensband te vormen met de nieuwe eigenaars. Het zorgt er ook voor dat uw levenswerk niet verloren gaat.
Sinds de hervorming van de vennootschapswetgeving in 2019 bestaan er vier soorten vennootschappen:
Elk van deze vennootschapsvormen heeft zijn troeven.
U werkt nu als eenmanszaak, maar beslist om in de toekomst als vennootschap uw activiteiten verder te zetten. Er zijn 2 belangrijke zaken waarop u moet letten.
U gaat bij deze beslissing niet over één nacht ijs, bespreek het zeker nog eens met uw boekhouder. Hij kent uw financiële situatie het beste.
Kiest u ervoor om uw eenmanszaak om te zetten naar een vennootschap, bespreek samen met uw boekhouder en Crelan-agent hoe u uw handelsfonds inbrengt in uw vennootschap en hoe u dit eventueel deels financiert via een investeringskrediet.
Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.