Een financieel plan: belangrijker dan u denkt!

3 minuten leestijd

U wilt een nieuwe onderneming oprichten. U hebt misschien al een strategie uitgewerkt. Maar is uw plan wel financieel haalbaar? Zeker als u een lening wilt aangaan of krediet aanvragen is het essentieel dat u uw financiële strategie grondig uitwerkt in een financieel plan. In sommige gevallen is dat zelfs wettelijk verplicht.

Een financieel plan: verplicht?

Een financieel plan opstellen is verplicht als u een NV, een BV of een Coöperatieve Vennootschap opricht. Bij de ondertekening van uw oprichtingsakte moet dit financieel plan aan de notaris overhandigd worden.

Gaat u binnen een periode van 3 jaar na oprichting failliet, dan kan uw financieel plan worden opgevraagd. Blijkt daaruit dat uw financieel plan onvoldoende onderbouwd is, dan kunt u of een andere vennoot persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Richt u een eenmanszaak op, dan is een financieel plan opstellen niet verplicht. Toch is het zeker aan te raden om dat wel te doen. U vergroot zo de kans dat uw onderneming financieel gezond zal zijn.

Waarom heb ik een financieel plan nodig?

Om te achterhalen of de strategie die u in uw ondernemingsplan hebt uitgestippeld ook financieel haalbaar is, moet u een financieel plan opstellen. Dat houdt in dat u uw strategie in cijfers uitdrukt en uw verwachte omzet berekent. Zo kunt u uw strategie bijsturen als blijkt dat die niet haalbaar is. Op die manier komt u in de toekomst niet voor onaangename verrassingen te staan.

Belangrijk is dat u op de lange termijn denkt. Waar zult u over 5 jaar staan? Wees daar realistisch in. Maak de balans op van uw verwachte inkomsten en uitgaven en bereken wanneer u break-even zult draaien.

Kunt u uw onderneming niet alleen bekostigen, dan helpt een financieel plan om uw bankagent te overtuigen. Een goed uitgewerkt financieel plan toont immers aan dat u uw lening kunt terugbetalen.

Let op: uw financieel plan moet voorzien dat u voor uzelf voldoende middelen opzij zet. Om van te leven, maar ook om te kunnen sparen of beleggen.

Ook als u geen krediet aanvraagt, is een financieel plan erg nuttig. U staat steviger in uw schoenen bij onderhandelingen met mogelijke partners of investeerders.

Hoe doe ik dat, een financieel plan opstellen?

Een financieel plan bestaat in de regel uit 3 onderdelen. Een checklist van vragen die u moet beantwoorden:

  1. Financieringsplan
    • Hoeveel middelen hebt u nodig voor de opstart?
    • Hoeveel kunt u zelf investeren?
    • Hoeveel kapitaal moet u bij anderen zoeken, en bij wie? Vraagt u daarvoor een lening aan of gaat u op zoek naar investeerders?
  2. Resultaatsberekening
    • Wat zijn uw verwachte inkomsten en uitgaven?
    • Welke vaste kosten zult u maandelijkse moeten betalen? Vergeet zeker niet uzelf een salaris uit te betalen!
    • Hoeveel cash moet u steeds beschikbaar hebben?
    • Hoeveel omzet per dag/week/maand verwacht u te draaien?
  3. Cashflow
    • Welke factoren hebben allemaal een invloed op uw inkomsten en uitgaven?
    • Wat gebeurt er met uw cashflow in die gevallen?

Om zeker te zijn dat uw financieel plan klopt, kunt u ook de hulp van een expert inroepen. U kunt hiervoor terecht bij een accountant in uw buurt. U kunt u laten begeleiden door Bryo, een programma van Voka.

Financieel plan, aan de slag

Geen idee hoe u eraan begint?

  • Het loont zeker ook de moeite om het startkompas van Vlaio te consulteren: Startkompas | VLAIO.
  • Op het startersplatform van UNIZO kunt u zich laten begeleiden voor de opstart van uw onderneming en financieel plan: Startersplatform | UNIZO.

Hebt u nog vragen?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.