Een ondernemingsplan opstellen: ontdek onze tips

2 minuten leestijd

Beginnen als zelfstandige is spannend, getuigt van ambitie, doorzettingsvermogen en een sterk karakter. Makkelijk is dat niet altijd. Er zijn heel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Een belangrijk startpunt is een goed uitgewerkt ondernemingsplan (of businessplan). Maar wat moet daar allemaal instaan? En hoe begint u eraan?

Waarom heb ik een ondernemingsplan nodig?

Een eigen zaak starten is fantastisch, maar brengt ook wel wat risico’s met zich mee. Die zullen er altijd zijn, maar u kunt wel heel wat doen om ze te beperken. Nadenken over die risico’s en plannen hoe u die gaat aanpakken, is de basis van een goed ondernemingsplan.

Een ondernemingsplan is niet verplicht voor eenmanszaken. Toch is het aan te raden voor elke ondernemer. Zeker als u een lening of subsidies wil aanvragen, is een goed ondernemingsplan erg belangrijk. Maar ook voor uzelf is het een handige leidraad.

Door in uw ondernemingsplan op risico’s en mogelijke problemen te anticiperen, kunt u uw strategie bijsturen indien nodig en maakt u van in het begin doordachte beslissingen. Maar ook na de opstart van uw bedrijft blijft het ondernemingsplan een belangrijke tool:

  • als beheersinstrument
    Raken uw doelstellingen niet gerealiseerd, dan kunt u aan de hand van het ondernemingsplan nagaan waar het is misgegaan en uw strategie bijsturen.
  • als communicatieinstrument
    Een goed onderbouwd ondernemingsplan zorgt dat u betrouwbaar en bekwaam overkomt. En dat zal u helpen om mogelijke partners zoals financiers en leveranciers te overtuigen.

Ondernemingsplan: onderdelen

Een ondernemingsplan is in feite een gedetailleerde beschrijving van uw concept, uw doelstellingen en uw strategie. Het bevat zeker de volgende elementen:

  1. beschrijving van uw product of dienst
    Wat houdt uw product of dienst precies in? Waarom bent u anders dan uw concurrentie? Vermeld ook de technische achtergrond van uw product of dienst indien relevant.
  2. persoons-/bedrijfsgegevens
    Wie bent u en waarom wilt u deze onderneming opstarten? Waar is uw bedrijf gevestigd?
  3. missie en visie
    Wat zijn uw doelstellingen over 5 jaar, 10 jaar ...? Wat is uw beleidsvisie?
  4. Marktanalyse
    Hoe ziet de markt eruit en wat zijn de risico’s waar u rekening mee moet houden? Wat zijn uw sterktes ten opzichte van uw concurrenten?
  5. marketingstrategie
    Hoe stemt u uw product, prijs, plaats en promotiemiddelen op elkaar af? Wie zijn uw leveranciers? Wat gaat u uitbesteden? Hoe ziet de taakverdeling binnen uw team eruit?
  6. financieel plan
    Hoe gaat u uw onderneming bekostigen en laten groeien? Vooral dit laatste element is belangrijk als u een lening of krediet wilt aanvragen. En in sommige gevallen bent u zelfs verplicht om een financieel plan op te stellen. Lees ook: Een financieel plan: belangrijker dan u denkt!

Ondernemingsplan, meer weten?

Als u nog meer informatie wil kunt u zeker terecht op onderstaande links:

Hebt u nog vragen?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.