Sparen en beleggen

Hoimme

De rente: wat na de inflatiepiek?

Na meer dan tien jaar waarin de rente zo goed als nul was, moest de Europese Centrale Bank heel snel en kordaat de rente optrekken om de sterke stijging van de prijzen (inflatie) te bestrijden. Daarmee lag ook de weg open voor een hogere rente op spaarrekeningen en beleggingen op korte termijn. Aan die periode komt nu geleidelijk een einde. Wat nu?

Lees meer
Vastgoed

De voordelen van beleggen in een vastgoedfonds

Een tweede verblijf is almaar populairder: ofwel om zelf te genieten van de rust, ofwel als investering. Maar er is ook nog een andere manier om een mooi rendement te boeken via vastgoed, zónder de rompslomp en onzekerheid.

Lees meer
Beleggingsmoment

Wat is het ideale moment om te beleggen?

Is er een ideaal moment om te beleggen? De financiële markten zijn erg onvoorspelbaar, dus wanneer moet u dan ‘instappen’? Als u kiest voor het gemak van periodiek beleggen, is het antwoord simpel: elke maand een deeltje beleggen, biedt tal van voordelen.

Lees meer
 Pensioensparen

Pensioensparen: hoe jonger u ermee start, hoe beter!

OK, we zullen allemaal langer moeten werken. Maar met een beetje geluk worden we ook ouder dan vroeger. Dus begin best zo vroeg mogelijk met pensioensparen!

Lees meer
Pensioenopbouw

De bijzondere kracht van samengestelde interest

Hield Albert Einstein van beleggen? Hij wees alleszins ooit het effect van ‘samengestelde interest’ aan als het achtste wereldwonder. Benieuwd wat rendement bovenop rendement kan opleveren voor uw vermogen?

Lees meer
Risico en rendement

Risico versus rendement: de juiste balans bij beleggen

Wie wil starten met beleggen komt er al snel achter: hoe meer risico u bereid bent te nemen, hoe groter het potentiële rendement. Maar hoe bepaalt u hoeveel risico u wilt nemen in uw jacht op rendement?

Lees meer
Eerst sparen dan beleggen

Sparen of beleggen? Zo maakt u de juiste keuze!

U wilt starten met beleggen? Een slimme keuze. Al zijn er dan wel enkele praktische zaken waarmee u rekening moet houden. We zetten alles op een rijtje.

Lees meer
Staatsbon

Na de staatsbon: is er een toekomst voor beleggingen met vaste rente?

Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Lees meer
Macro-economie september

Een moeilijke maand september voor de macro-economie

September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.

Lees meer
Beleggingsgesprek

Het beleggingsgesprek: een essentiële stap in het beheren van uw geld

De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!

Lees meer
Beleggingsdriehoek

De beleggingsdriehoek: een kompas voor beleggers

Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen.

Lees meer
Geluk of kennis

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?.

Lees meer